Omul de știință, Dr. Richard Van Breemen, cercetător la Universitatea de Stat din Oregon, a publicat recent un studiu care susține planta canabis poate ajuta la prevenirea infecțiilor cu anumiți viruși, înclusiv Covid-19.
Acest fapt s-ar datora a doi compuși acizi de canabis găsiți în mod obișnuit în cânepă, care ar bloca virusul Sars-Cov-2 să intre în celule.
Canabisul conține doi compuși importanți cum sunt acidul canabigerolic (CBGA) și acidul cannabidiolic (CBDA), care se pot lega de proteina spike a SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19.
Prin legarea de proteina spike, compușii pot împiedica virusul să pătrundă în celule și să provoace infecții – și, ca rezultat, oferă noi căi potențiale pentru a ajuta la prevenirea și tratarea bolii.
Doctorul Breemen a declarat pentru publicația The Sun că cei doi compuși s-au dovedit „la fel de eficienți” împotriva tulpinii alfa a covidului, precum și împotriva tulpinii beta.
„Am fost deosebit de încântați să vedem că acești compuși ar putea fi eficienți împotriva unora dintre variantele timpurii. Nu l-am testat încă împotriva Omicron sau a variantei Delta, dar sperăm să facem acest lucru foarte curând”, a declarat dr. Breemen.
Van Breemen subliniază că CBDA și CBGA sunt compuși non-psihoactivi care devin „instabili atunci când sunt încălziți”.
Ceea ce înseamnă că planta de canabis pentru a fi eficientă împotriva virușilor nu trebuie consumată prin vapare în bonguri sau prin fumat.
Van Breemen spune că orice astfel de medicament ar trebui probabil luat pe cale orală, de exemplu sub formă de gume sau pastile și capsule tradiționale.
În timp ce cercetarea este încă în fazele sale incipiente, Van Breemen prezice că toate ar trebui să se desfășoare așa cum a fost planificat, medicamentele Covid derivate din canabis ar putea deveni realitate în doar câteva luni.