Nevoia de bani a românilor, pentru diferite scopuri, îi obligă de multe ori să apeleze la credite bancare. În perioada ianuarie – septembrie, numărul celor care au luat împrumuturi de la bănci a fost de circa 2,5 milioane, potrivit datelor centralizate de Banca Națională a României (BNR), notează mediafax.
Obținerea unui credit bancar prespune îndeplinirea unor condiții stricte și un timp de așteptare deloc neglijabil, de câteva zile sau chiar săptămâni. În aceste condiții, nu puțini sunt cei care apelează la IFN-uri. Acestea oferă împrumuturi mult mai ușor decât băncile, însă practică dobânzi și penalizări mai mari.
Dobânzile și penalizările IFN-urilor au determinat statul să dea o lege ce are ca scop protejarea consumatorilor de practici abuzive și crearea unui cadru mai strict și transparent pentru IFN-uri și recuperatori. Legea în cauză, 243/2024, ce protejează românii care iau credite de la IFN-uri, a intrat în vigoare începând chiar săptămâna aceasta, luni mai exact.
Astfel, în cazul creditelor de consum, dobânda anuală efectivă (DAE) ar trebui să nu depășească “cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”, iar, în cazul creditelor ipotecare pentru investiții imobiliare, DAE să nu depășească “cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă”.
Senatorul Daniel Zamfir a explicat în ce constă noul cadru legal.
”Începând de azi, toate IFN-urile care practicau dobânzi uriașe sunt obligate să opereze dobânzile reduse conform legii. Vă reamintesc limita maximă a dobânzilor:
-credite până la 5.000 lei – 1% pe zi
– credite între 5.000 și 10.000 lei – 0,8% pe zi
– credite între 10.000 – 25.000 lei – 0,6% pe zi
La toate creditele, la final, consumatorul nu va plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate. Toți cei care aveți credite cu astfel de dobânzi notificați IFN-ul, care va fi obligat să vă reducă dobânda începând de AZI! În cazul în care nu se conformează, sesizați ANPC (Protecția Consumatorilor – n.r.), care are toate pârghiile legale să intervină să se respecte legea”, a scris, pe Facebook, senatorul.
Experții subliniază, la rândul lor, că alegerea unei variante de creditare trebuie făcută în cunoștință de cauză, luând în calcul faptul că, pe lângă beneficii, cum ar fi accesarea facilă în cazul INF-urilor, există și dezavantaje.
”Există numeroase situaţii în care mulţi români care nu dispun de rezerve financiare pot avea o nevoie urgentă de sume mici de bani, pe termen scurt. Iar dacă nu au la cine apela, sunt nevoiţi să acceseze un credit de nevoi personale de la o bancă. Un astfel de împrumut se acordă însă în anumite condiţii, dacă ai un istoric de creditare bun şi dacă eşti dispus să aştepţi câteva zile până când cererea de credit este aprobată. Pentru cei care au nevoie de bani într-un timp scurt, există soluţia de apela la un credit rapid de la o Instituţie Financiara Nebancară (IFN), unde procesul de aplicare este foarte scurt şi simplu, nu sunt necesare multe acte, condiţiile de creditare sunt lejere, iar banii ajung rapid. Important este însă ca alegerea să fie făcută în cunoştinţă de cauză, pentru că, evident, există şi dezavantaje”, spune consultantul financiar Ion Soltinschi.
Platforma creditarerapideonline.ro a realizat o analiză detaliată a creditelor rapide.
● Aprobare foarte rapidă, chiar şi în 15 minute
● Proces de aplicare online, fără vizite la sediu
● Condiţii de creditare uşor de îndeplinit
● Număr redus de documente
● Dobânzi mai mari decât cele ale băncilor
● Dobânzi penalizatoare mari în caz de întârziere a plăţii
● Sume creditate relativ mici, de la câteva sute până la câteva mii de lei
● Perioade de rambursare scurte, de la câteva zile până la câteva luni