Tot mai mulți șoferi din București și Ilfov aleg să-și înmatriculeze mașinile în alte orașe pentru a plăti mai puțin pentru asigurarea RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat recent noile tarife de referință, anunțând creșteri ce variază între 5% și 30%, în funcție de specificul vehiculului și profilul șoferului. Aceste modificări, aplicabile pentru următoarele șase luni, vor influența semnificativ bugetele conducătorilor auto.
În regiunea București/Ilfov, unde riscurile de accidente și volumul traficului sunt mai mari, costurile sunt semnificativ mai ridicate. De exemplu, pentru un vehicul cu o putere de 50 kW sau mai mică, șoferii cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani plătesc un tarif minim de 1.844 lei. În cazul șoferilor sub 30 de ani, care conduc mașini cu motoare puternice, ce depășesc 300 kW, tarifele pot ajunge până la 5.240 lei.
În afara regiunii București/Ilfov, tarifele de referință sunt ceva mai mici, dar creșterile sunt, de asemenea, semnificative. De exemplu, în județele periferice, cel mai mic tarif pentru un vehicul cu o putere de 50 kW sau mai mică a fost stabilit la 1.064 lei, ceea ce înseamnă o creștere de 9,1% față de luna iulie 2024. În cazul șoferilor sub 30 de ani, care conduc vehicule cu o putere între 201 și 300 kW, tariful maxim de referință ajunge la 3.964 lei.
În aceste condiții, tot mai mulți șoferi din București aleg să-și înmatriculeze mașinile în alte județe, uneori pe numele altor rude, pentru a plăti mai puțin pentru asigurarea RCA. Un astfel de fenomen a fost observat, de exemplu, în Brașov.
“Diferențele sunt de 30-40-50% din valoare și atunci, așa cum înainte românii își înmatriculau mașinile în Bulgaria, pentru că erau costuri mai reduse, acuma ei vor beneficia de o asigurare RCA mai ieftină cu 30-40-50%, dacă înmatriculează în provincie. Eu prevăd că vor avea loc două fenomene: vor apărea firme specializate, care să facă înmatriculări pentru mașini în alte orașe decât București și zona Ilfov; pe de altă parte, cei care au rude în provincie vor înmatricula pe numele lor”, a explicat Sergiu Costache, din partea Asociației pentru Promovarea Asigurărilor, la Radio România Brasov.
Deocamdată, practica funcționează. Chiar dacă drumurile pe care trebuie să le facă pentru acest proces costă și ele, când trag linie, bugetul șoferilor e afectat mai puțin, a adăugat Sergiu Costache.
“La un șofer peste 40 de ani, cum sunt cea mai mare parte a șoferilor, pentru o mașină normală, de capacitate medie, de vechime medie, calculul e făcut pentru B8, adică Bonus 8, maximum de bonus – cei mai buni șoferi din lume, care n-au avut accidente în ultimii 8 ani. Dacă ar fi 2500 – 2600, în București-Ilfov, la Brașov ar fi 1500 pe un an, asigurarea RCA, iar interesant el la Cluj-Napoca, unde ar fi 1460”.