Roxana Bojariu, şefa secţiei Climatologie a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), avertizează că, vara aceasta, s-ar putea atinge noi recorduri de temperatură, mai ales că valurile de caniculă au început încă din iunie, scrie ziarulring.ro.
Citeşte şi Încă DOUĂ ZILE de FOC. Meteorologii au emis COD PORTOCALIU de CANICULĂ în mai multe judeţe din ţară
„Din păcate, în România, valurile de căldură, mai ales în zona de sud, de vest şi în partea de sud a Moldovei, cresc mai mult în intensitate şi, potrivit calculelor noastre, se vor accelera. Sunt îngrijorări atât pe plan european, cât şi mondial în ceea ce priveşte încălzirea globală. S-a emis şi o strategie europeană pentru modificările climatice, dar şi una pentru adaptarea la aceste schimbări. Şi la nivel naţional avem o strategie actualizată care va intra în vigoare din toamnă. Adaptarea presupune sectorul apelor, agriculturii şi silviculturii, mediul urban, transporturile şi sănătatea populaţiei. Trebuie făcută o planificare mai bună astfel încât, în acelaşi timp cu reducerea emisiilor prin transport, să ai posibilitatea de a oferi o mobilitate mare. În zona urbană, în special în Capitală, este această problemă în plus, a insulei de căldură, care înrăutăţeşte şi mai mult efectul valurilor de căldură”, a declarat Roxana Bojariu.
Acoperişuri verzi şi luciu de apă
Provocările pentru Europa şi România sunt cele legate de valurile de căldură care se vor intensifica şi care lovesc mai mult oraşele, ne mai spune Roxana Bojariu. Potrivit strategiei de adaptare a ţării noastre la încălzirea globală, este nevoie de o proiectare a dezvoltării localităţilor în aşa fel încât să se diminueze aceste efecte prin dispunerea de spaţii verzi.
Citeşte şi Sfaturi pentru sexul pe vreme caniculară
„Solul este impermeabilizat cu asfalt şi, atunci când ai un val de căldură, întrerupe legătura cu umezeala din sol care ar mai reduce din stresul termic. Se discută despre soluţii cu luciu de apă care să asigure o climatizare a oraşului. Sunt soluţii arhitectonice în care fiecare clădire să fie proiectată în aşa fel încât să reţină apa de ploaie pentru perioadele în care temperaturile cresc foarte mult. Există apoi acoperişurile verzi sau materialele care asigură izolarea termică foarte bună pe timp de vară. Pe de altă parte, clădirile foarte înalte nu sunt foarte bune în adaptare în cazul stresului termic, acestea reţin şi mai multă căldură. Cea mai importantă soluţie este construirea în oraşe a unor mici bazine cu apă în jurul blocurilor, clădirilor, pentru ca apa să se evapore treptat şi să scadă temperatura aerului”, a mai spus şefa secţiei Climatologie a ANM.