Mesteacănul
Remediile pe bază de mesteacăn au o puternică acțiune depurativă, stimulând eliminarea reziduurilor și a excesului de colesterol din sânge.
Intern, infuzia din fruze de mesteacăn este recomandată în hipercolesterolemie, în hipertensiune, gută și edeme renale. Se prepară o infuzie din 3 lingurițe de frunze de mesteacăn uscate la 200 ml de apă; se consumă 3 căni pe zi.
Apa de ovăz
Sursă generoasă de fibre solubile, ovăzul este un remediu excelent pentru persoanele cu colesterolul crescut. Pentru a beneficia de calitățile lui, îl poți consuma în iarturi sau în diverse remedii.
De pildă, poți încerca apa de ovăz. Se adaugă 3 linguri de ovăz într-un litru de apă și se lasă peste noapte. Se consumă pe toată durata zilei următoare.
Citeşte şi Dieta potrivită pentru femeile care suferă de hipertensiune arterială
Anghinarea
Bogată în polifenoli și inulină, anghinarea stimulează secreția biliară a colesterolului și scade grăsimile din sânge. Este indicată infuzia, care se prepară din 2 lingurițe de plantă uscată la 250 ml de apă.
Se bea câte o cană cu jumătate de oră înaintea meselor principale ale zilei. Cura se ține 3 săptămâni și se poate relua după o pauză de o lună.
Coriandrul
Acest condiment și-a demonstrat, în cadrul multor studii, utilitatea în reducerea nivelului grăsimilor în sânge. Planta stimulează activitatea unei enzime (LCAT, lecitin-colesterol-acil-transferaza) implicate în descompunerea și eliminarea colesterolului. Se recomandă infuzia, care se prepară dintr-o linguriță de fructe zdrobite la 300 ml de apă fiartă. Se consumă pe parcursul unei zile.
INFO: Boabele de muștar au proprietatea de a reduce colesterolul „rău”. Se recomanda consumul unei lingurițe de boabe de muștar, de 3 ori pe zi, înainte de masă, pe o perioadă de 30 de zile.
Citeşte şi Descoperă semnele că ai arterele blocate
Beneficiile sterolilor
Cunoscuți și ca fitosteroli, sterolii sunt echivalentul vegetal al colesterolului din surse animale și sunt prezenți în cereale integrale, nuci, semințe, fructe, legume și uleiuri vegetale. Numeroase cercetări au arătat că fitosterolii ajută la scăderea colesterolului „rău”.
Mai exact, îi împiedică absorbția și îi grăbește eliminarea. Asociația Americană a Inimii le recunoaște eficacitatea lor în condițiile în care sunt integrați unui stil de viață sănătos. Consumați zilnic, fitosterolii pot scădea nivelul grăsimilor din sânge cu până la 10-14%.
DE REȚINUT
• Usturoiul este un aliat anticolesterol redutabil. Acesta are proprietăți anticoagulante, scade grăsimile sangvine, implicit riscul de formare a plăcilor de aterom. Se recomandă consumul zilnic de usturoi în stare proaspătă.
• Oțetul din cidru de mere are capacitatea de a scădea atât colesterolul LDL, cât și trigliceridele. Se ține o cură de o lună, în cadrul căreia se consumă dimineața un pahar cu apă în care s-a adăugat o linguriță cu oțet din cidru de mere.
• Uleiul de măsline, consumat zilnic, câte o lingură pe stomacul gol, ține sub control colesterolul și trigliceridele.
Citeşte şi Un ingredient din pasta de dinţi poate prezice riscul de infarct
Uleiul de măsline, de in, de cânepă și cel de pește ajută la creșterea nivelului colesterolului „bun” și îl scad pe cel „rău”. Spre deosebire de uleiurile de pește, cu care are în comun conținutul în acizi grași Omega-3, 6 și 9, uleiul de cânepă are avantajul că este mai bine tolerat de ficat, fiind vegetal.
Totodată, comparativ cu alte uleiuri vegetale, cel de cânepă prezintă cel mai bun echilibru între proporția dintre Omega-6 și Omega-3. Este important ca uleiul de cânepă pentru consum să fie obținut prin presarea semințelor la rece. Se păstrează într-o sticlă de culoare închisă, în loc răcoros sau, după deschidere, chiar la frigider.
Are un gust bun și se poate consuma ca atare, în salate sau adăugat crud în mâncare. De asemenea, extractele gemoderivate din mesteacăn sunt recomandate pentru calitatea acestora de a reduce colesterolul și de a elimina acidul uric din organism.
Cercetătorii au dovedit că o dantură sănătoasă prelungeşte viaţa cu zece ani. Poate nu ştiai, dar poţi dezvolta diferite boli din cauza danturii neîngrijite.