Soluţii naturale împotriva căpuşelor. Cum scapi de periculoasele insecte fără chimicale

Iată la ce tratamente naturale poți apela, la nevoie în cazul muşcăturii de căpușe, fie că este vorba de om sau animale. Indiferent de leacurile naturiste, cea mai bună variantă rămâne o vizită la doctor.
Alina Costache
17 mai 2021, 15:40
Soluţii naturale împotriva căpuşelor. Cum scapi de periculoasele insecte fără chimicale
Soluţii naturale împotriva căpuşelor.

Cine își dorește să folosească și tratamente naturiste în locul celor chimice, au de unde alege. Întotdeauna sănătatea ar trebui să fie pe primul plan. Cel mai simplu și la îndemână lucru să te ții departe de căpușe este prevenția. La animal și la om. Căpușele se târăsc prin iarbă și le este foarte ușor să se urce pe tine, sau pe animal, dacă ești în aer liber. Iubesc zonele cu vegetație bogată, iarbă și tufișuri. Ele se târăsc, nu zboară.

  • Este indicat să nu stai prea mult cu picioarele în iarbă, în locurile care nu-ți par foarte sigure și să-ți iei măsuri de prevenție.
  • Poți purta șosete albe sau deschise la culoare, astfel încât să poți observa căpușele.
  • Plimbă prin iarbă un material alb pentru a verifica locul de căpușe. Ele sunt mereu în căutarea unei gazde.
  • La plecare, și nu numai, verifică-te dacă nu s-a urcat vreuna pe tine.

10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii! Afla cum sa eviti sa fii muscat

Ele pot transimte boli precum borelioza sau Lyme, tularemia. Căpușele se pot prinde la om în jurul urechilor, păr, la cap, la buric, subsoară, în spatele genunchilor, între picioare, la talie.

Animalele sunt o pradă cu mult mai ușoară pentru acestea. Verifică des animalul pentru a le îndepărta, dacă este cazul. Atât căpușele, cât și puricii, sunt atrași de organismele acide, nesănătoase. Un lucru valabil la oameni și animale.

La câini, căpușele și puricii pot transmite babesioza, o boală gravă din cauza alimentației proaste, dar și a unui organism nesănătos.

Babesioza se manifestă agresiv după 2 săptămâni, cât este perioada de incubație.

Această infestare se localizează în globulele roșii și provoacă animalului anemie severă.

Preventiv, deparazitați extern animalul și periați-l cât mai des.

Soluţii naturale împotriva căpuşelor.

Folosește rozmarin
Infuzia cu frunze de rozmarin este repelentă pentru căpușe și insecte. Prepară o soluție din 300 de grame de frunze de rozmarin, bune ar fi cele proaspete, și apă. Le dai în fiert, iar după ce s-a răcit o pulverizezi pe blana animalului.

Ulei esențial de mușcată
Se pun 2 picături pe zgarda animalului sau în zonele unde se prind căpușele – la urechi, gât, baza cozii, subsoară.

Lămâia
Taie o lămâie mai mare în bucăți și pune-o în apă fiartă pentru 12 ore. Soluția rezultată se pune într-un recipient cu pulverizator și se dă pe blana animalului.  Pentru o eficiență sporită este de preferat să lași această soluție de seara, până dimineața, minim 12 ore. După ce a stat la infuzat soluția de pune într-un recipient cu pulverizator și se stropește blana animalului. Atunci când aplici această soluție este important să acorzi o atenție deosebită zonei în care o aplici și să eviți ca substanța să ajungă în ochii animalului, deoarece conținutul de lămâie îi poate provoca usturimi animalului.

Apa cu oțet de mere
Se prepară o soluție din apă și oțet de mere, în proporții egale. Se pulverizează blana animalului. Este un repelent pentru căpușe și purici.

Uleiul esențial de lavandă
Lavanda este insuportabilă pentru căpușe și purici. Se pun 1-2 picături la baza cozii animalului sau în zonele unde se opresc căpușele.

Uleiul esențial de eucalipt
Se folosește la fel ca uleiul de lavandă sau mușcată, dar este ceva mai puternic pentru mirosul animalelor. Eucaliptul este folosit pe zgărzile anti-purici. Eficient mai este și uleiul esențial de cuișoare, dar și cel extras din crăițe, neem, cedru sau măghiran.

Uleiul de crăițe are o eficiență de 90-100% contra căpușelor.

Carvacolul din măghiran omoară, de asemenea, căpușele.

Pudra de neem
Pudra de neem poate fi folosită pentru a deparazita intern animalul, iar uleiul de neem poate fi folosit la îmbăierea sa.

Uleiurile esențiale pot fi folosite, ca protecție, și pentru oameni. Se picură pe haine sau în locul în care stai.

Uleiurile esențiale se pot dilua în apă sau uleiuri de bază, după care se dă pe blana animalului sau pe pielea omului.

O soluție contra căpușelor poate fi făcută din 20 ml vodka, 15 picături de geranium, 20 picături de ulei de cedru, 10 de eucalipt, apă.

Se pune într-o sticlă cu pulverizator, se agită înainte de folosire.

Ce faci dacă te-a mușcat o căpușă
Nu intra în panică, acesta este primul lucru util pentru tine pe care îl poți face. Trebuie să ai la îndemână spirt, tinctură de iod, betadină. Nu pune mâna direct pe ele, ci folosește o pensă sau un băț de ureche.

Nu te grăbi pentru a nu rupe capul căpușei. Pune peste ea betadină, iod sau spirt și încearcă să extragi fără să-i răsucești corpul. La animal poți face la fel. Nu evita nici vizita la medic pentru a afla dacă ești în siguranță. Poți merge direct la specialist dacă te-a mușcat o căpușă. Acesta știe cum să procedeze mai bine ca tine.

Unele persoane au mai încercat îndepărtarea căpușei cu acetona. Se îmbibă un tampon cu acetonă și se pune pe aceasta. După ce cade, locul se dezinfectează. La fel se procedează și cu tinctura de iod.

Masculii căpuță sunt negri, iar femelele au abdomenul roșu. Mușcătura acesteia provoacă iritații și mâncărimi sau se umflă locul cu sânge.

Boala Lyme. Tot ce trebuie să ştii despre boala transmisă de CĂPUŞE
Cum scapi de căpușe – din curte și locuință

  • Menține curățenia, aruncă lucrurile foarte uzate, folosiți uleiurile esențiale la curățenie.
  • Dacă mergeți în camping, scuturați bine corturile, sacii de dormit, hainele, etc.
  • Uscătorul fierbinte de rufe omoară căpușele, nu spălatul la mașină.
  • Dacă nu găsesc o gazdă, căpușele nu rezistă prea mult timp singure.
  • Tăiați iarba din curte cât mai scurt, țineți lemnele de foc cât mai departe de locul în care vă petreceți timpul sau se joacă cei mici.
  • Plantați copacii mai departe de locul în care stați, delimitați zonele verzi cu pietriș, borduri, etc.
  • Dezinfectați curtea 1-2 ori pe an sau de câte ori este nevoie pentru a ține la distanță musafirii nepoftiți. Preveniți în loc să tratați!

Soluţii naturale împotriva căpuşelor. Localizarea pe gazdă diferă în funcție de specie

În general, căpușele preferă gazdele cu mult sânge, acesta fiind și unica lor sursă de hrană. Cu toate acestea căpușele sunt localizate în zone diferite în funcție de specie astfel:
– la bovine – pe perineu, pliul iei, axila dar și pe salbă, la baza coarnelor, pe uger, coadă;
– la ovine – în zona sternului, membrele, coadă, pliurile salbei;
– la cabaline – pe coamă și coadă;
– la câine – în regiunea capului, regiunea axilară, fața internă a coapsei;
– la pisică și păsări – în regiunea capului.

Animalele mușcate de căpușe pot fi infestate cu parazitul Bebesioza, care se manifestă extrem de agresiv imediat după perioada de incubație care durează două săptămâni. Parazitul nu este agresiv dacă este descoperit la timp, în schimb dacă nu este depistat imediat de la infestare poate provoca chiar moartea animalului, asta pentru că acesta se localizează în globulele roșii, provocându-i animalului o anemie puternică.

Pe piață există numeroase soluții chimice cu care poți proteja adăpostul și animalele de infestarea cu acest parazit. Totuși aplicarea acestor substanțe aduce cu sine și o serie întreagă de contraindicații. Dacă nu vrei să îți expui animalele de companie sau pe cele din fermă unor riscuri importante, poți alege soluțiile ecologice de combatere a căpușelor.

Alte soluţii naturale împotriva căpuşelor:

Flori cu efect repelent împotriva căpușelor
Pentru o protecție sporită a grădinii și a locuinței poți cultiva o serie de plante care te vor ajuta să scapi de acest parazit. Dintre plantele pe care le poți planta se numără mușcatele, cărițele, rozmarinul dar și gălbenele, busuioc sau mentă. Aceste plante amplasate în casă sau în grădină te protejează pe tine și animale tale de atacul căpușelor în sezonul cald.

Creșteți câteva bibilici
Dacă aveți posibilitatea, creșteți câteva bibilici. Sunt păsări de curte despre care se știe că sunt amatoare de căpușe. Dacă aveți o problemă majoră cu aceste insecte, nu vă așteptați ca bibilicile să se mănânce pe toate, dar pot face diferența, mai ales în timp. Singura problemă pe care o veți avea cu aceste păsări este că sunt gălăgioase!

Cum te poate scăpa UNTURA de căpuşe

Medicul de origine siriana Tala Hamad, din bacau, ne aminteste leacuri din batrini pentru a scapa de capusele fixate pe corp. Talal spune ca are si o experienta proprie, in acest sens, si il cred, pentru ca este mare iubitor de natura si are o casa la curte. „Vad, la televizor, ca s-au inmultit cazurile de pacienti muscati de capuse – spunea Talal. Din batrini si din experienta proprie (avind animale in curte), indiferent de stadiul in care se afla capusa (doar o pata neagra ori deja umflata de singe, cit un bob de fasole), stiu ca pot fi folosite doua remedii sigure”.

Daca deja s-a prins capusa de piele si ai in casa untura, acoper-o complet cu untura solida. Dupa doua-trei minute capusa se desprinde (pentru ca se sufoca, deoarece untura nu permite sa mai treaca aerul). Daca tot nu s-a desprins, pui untura din nou. Daca ai, insa, tinctura de iod, imbibi foarte bine un tampon de vata si il tii pe capusa citeva minute (3 – 4 minute), iar aceasta se va desprinde. Eventual, mai picuri citiva stropi de tinctura pe tampon in timp ce il tii pe capusa. Atentie, insa, nu se foloseste iod simplu, ci numai tinctura! Daca insecta este adinc prinsa in piele, repeti operatiunea. Atunci cind o rupi fortat si ramine capul in piele, se produce infectia. „Faceti acestea si nu veti ajunge la doctor” – a conchis Talal, foarte sigur pe el.

https://www.youtube.com/watch?v=1SYbc7lYPfs

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Orașul care va scoate asistații sociali la muncă în folosul comunității. Vor trebui să lucreze 3 ore pe zi pentru binele comun
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale? Acum s-a aflat: E scris negru pe alb
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Motivul bizar pentru care iei amendă dacă stai la bloc. Puțină lume s-ar fi gândit
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
„Ai plecat mult prea devreme”. Ea este Maria Ligia, tânăra în vârstă de 26 de ani, care și-a pierdut viața în accidentul de la Valea Călugărească! Maria era asistent medical și mama unui băiețel
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Căsătoriile între persoane de același sex, legalizate în Thailanda: O piatră de hotar pentru comunitatea LGBTQ+
MediaFlux
S-A DECIS ce se întâmplă cu facturile tuturor românilor! E OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București