Criza actuala a obezitatii nu este recunoscuta si tratata ca atare de institutiile europene si de autoritatile din statele membre, în pofida cifrelor si a studiilor care avertizeaza ca aceasta va avea efecte puternice asupra sistemelor de sanatate, producand astfel un impact economic si social, a subliniat Daciana Sârbu. „Exista o legatura profunda între alimentatie si sanatate; cât mai multi oameni trebuie sa înteleaga aceasta legatura, prin educatie nutritionala, si cât mai multe politici concrete trebuie sa faca optiunile sanatoase accesibile tuturor, fiindca doar asa putem spera sa stopam criza obezitatii” a aratat în mesajul sau eurodeputata PSD, care este vicepresedinta a Comisiei de Sanatate publica din Parlamentul European.
Daciana Sârbu a amintit ca se afla în acest moment în discutia institutiilor UE cateva teme foarte importante, iar Comisia Europeana trebuie sa vina cu propuneri ferme de politici publice menite sa reduca amploarea obezitatii; printre aceste teme se afla reformularea alimentelor pentru reducerea cantitatilor de sare, grasimi saturate si zahar; limitarea consumului de grasimi trans; diminuarea cantitatilor de zahar permise în alimentele pentru sugari si copiii de varste mici.
Portiile tot mai mari, dar si lipsa programelor de educatie nutritionala sunt printre cele mai importante probleme identificate de Dr Mihaela Bilic (medic nutritionist), unul dintre specialistii care au sustinut alocutiuni in cadrul conferintei. Echilibrul, moderatia si educatia trebuie sa joace un rol foarte important în lupta impotriva obezitatii, a aratat invitata din România.
Profesorul Dr Roberto Bertollini, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii la UE, a detaliat cateva dintre directiile de urmat pentru a reduce incidenta bolilor netransmisibile asociate alimentatiei, aratand ca peste 50% dintre adulti sunt supraponderali sau obezi in 46 din cele 53 de state din regiunea europeana a OMS.
Modul cum ne hranim reprezinta doar unul dintre factorii care ne influenteaza sanatatea, însa este unul dintre cei care pot fi modificati, a subliniat Dr Valeriu Curtui (conducatorul departamentului de Nutritie al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara – EFSA), care a facut referire in mesajul sau si la diferitele valori de referinta si ghiduri nutritionale valabile la nivel european.
Dr Andre Van Gossum, directorul Societatii Europene pentru Nutritie Clinica si Metabolism – ESPEN, a insistat in prezentarea sa asupra optiunilor in materie de alimentatie care pot ajuta la prevenirea cancerului, afirmand ca obezitatea este recunoscuta ca factor de risc pentru cancer.
Ilaria Passarani – sefa departamentului de Alimentatie si Sanatate din cadrul Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC) a afirmat ca e nevoie de o mai buna ghidare a consumatorilor catre alegeri sanatoase, de exemplu prin scheme mai simple aplicate pe ambalajele produselor.
Alimentatia sanatoasa este o premisa fundamentala pentru o buna stare de sanatate, dar în prezent exista un consum excesiv de alimente procesate, a remarcat si eurodeputatul Jose Inacio Faria, facand trimitere în mod special la pericolele produselor junk food.
Conferinta a fost urmata de inaugurarea expozitiei INGREDIENTS, prezentata in sediul Parlamentului European de artistul Valentin Duceac, la invitatia eurodeputatei Daciana Sârbu. La vernisaj au luat cuvantul Corina Cretu (Comisar european pentru Politica Regionala), Luminita Odobescu (Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeana), Viorica Dancila (lidera Delegatiei eurodeputatilor social-democrati), precum si autorul.
Lucrarile în stil pop art realizate de artistul de origine romana atrag atentia asupra ingredientelor uneori ilizibile ale unor produse, subliniind astfel complexitatea alimentelor consumate în secolul 21 si ridicand semne de intrebare cu privire la efectele acestora asupra sanatatii.
Valentin Duceac este absolventul Universitatii de Arta din Berlin si a expus in orase precum New York, Milano, Berlin, Bucuresti si Belgrad.