Primarul municipiului Mediaş, Gheorghe Roman, a anunţat că va convoca săptămâna viitoare o şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru a adopta măsuri de reducere a fondului de salarii. Roman anunţă că unii angajaţi ar putea intra în şomaj tehnic sau ar putea avea salarile diminuate.
„După cum ştiţi, toate localităţile se confruntă cu probleme legate de bugetul local, iar unele dintre ele au luat deja măsuri privind reducerea salariilor sau trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic. Acest lucru se va întâmpla şi la Mediaş. Sunt în discuţii cu Direcţia Economică, Direcţia Juridică şi cu sindicatul pentru a găsi soluţii soluţii eficiente, dar şi legale”, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul unicipiului Mediaş, Gheorghe Roman.
Acesta a explicat că, la începutul săptămânii viitoare, va convoca în regim de urgenţă o şedinţă extraordinară a Consiliului Local.
„Le voi cere consilierilor să hotărască asupra măsurilor ce se impun a fi luate pentru diminuarea fondului de salarii la nivelul administraţiei locale”, a mai spus primarul Mediaşului.
Şi la Braşov, funcţionarii din aparatul propriu al Consiliului Judeţean vor avea salarii diminuate cu 20%, iar personalul instituţiilor de cultură din subordinea forului judeţean va intra în şomaj tehnic, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Potrivit acestuia, pentru a se asigura sumele necesare funcţionării sistemului de sănătate în această perioadă de pandemie, au fost suspendate alocările de sume nerambursabile pe ghidurile sportive şi culturale, precum şi pentru evenimente ca Festivalul Cerbul de Aur, şi vor fi, de asemenea, transferaţi bani inclusiv de la drumuri şi de la aeroport.
Totodată, având în vedere că instituţiile de cultură din subordinea CJ Braşov – muzeele, Biblioteca Judeţeană şi Şcoala Populară de artă – practic, în această perioadă „nu mai au obiectul muncii” – s-a luat măsura intrării personalului în şomaj tehnic.
De asemenea, aparatul propriu al CJ Braşov va avea un program de lucru redus, de la 40 la 32 de ore, cu o diminuare corespunzătoare a salariilor. „Este o măsură de solidaritate cu mediul privat, mulţi au intrat în şomaj tehnic. Am considerat că trebuie să dăm dovadă de solidaritate (…) pentru că, în final, noi, aparatul bugetar, funcţionăm din taxele şi impozitele plătite de mediul privat. Suntem conştienţi că, nefuncţionând economia judeţului Braşov, vom primi mai puţini bani din cotele defalcate. (…) Este maximumul pe care puteam să-l facem pe Codul Muncii”, a explicat preşedintele CJ Braşov.