De altfel, faţă de luna octombrie a anului trecut, când şomajul a trecut de 5%, numărul şomerilor a scăzut cu aproape 45.000 de persoane.
Rata şomajului publicată de ANOFM, instituţia prin care se plătesc indemnizaţiile de şomaj, este calculată exclusiv pe baza declaraţiilor făcute de şomeri la agenţiile pentru ocupare, care pot primi sau nu indemnizaţie de şomaj. Pe de altă parte, cea raportată de Institutul Naţional de Statistică este mai mare (circa 7%) şi este calculată după standardele Biroului Internaţional al Muncii (BIM).
Acestea consideră că şomerii sunt acele persoane care: nu au loc de muncă, sunt disponibile să înceapă să lucreze în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutarea unui loc de muncă în ultimele patru săptămâni. În luna mai, din totalul românilor înregistraţi care şomeri, puţin peste 28% primeau idemnizaţie de şomaj, iar cele mai afectate din punctul de vedere al lipsei ofertelor de muncă au fost Vaslui (peste 10%), Teleorman (9, 7%), Mehedinţi (9,6%) şi Dolj (aproape 8,5%), notează zf.ro.
Din cei peste 440.000 de şomeri din România aproximativ 80% fie nu au studii, fie au absolvit doar ciclul de învăţământ primar, gimnazial sau postliceal, în timp ce numărul şomerilor cu studii superioare s-a apropiat de 6%.