Călin Popescu Tăriceanu, replică după ce Klaus Iohannis l-a somat: CCR să revină la rolul de bază

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a transmis, miercuri, că "ar fi binevenit ca CCR să revină la rolul său de bază, acela de a se pronunţa asupra constituţionalităţii legilor adoptate de Parlament", şi ar fi de bun augur să nu mai fie sesizată în viitor cu "presupuse conflicte juridice". Declaraţia politică a lui Tăriceanu vine în contextul în care Curtea Constituţională a admis sesizarea depusă de către CSM şi ÎCCJ care au reclamat faptul că Senatul nu a emis o hotărâre oficială privind votul dat faţă de cererea DNA de arestare a senatorului PSD Dan Şova.
Ionela Marcu
08 apr. 2015, 15:46
Călin Popescu Tăriceanu, replică după ce Klaus Iohannis l-a somat: CCR să revină la rolul de bază

Președintele Klaus Iohannis l-a somat pe Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, să publice o decizie în cazul Dan Șova, adică ceea ce a decis miercuri CCR.

Citește și: Tăriceanu: Nu avem cum să mai dăm un vot în cazul Şova. Parlamentul nu e un GHIŞEU

„Activitatea deosebit de intensă a DNA din ultima vreme, care cuprinde anchetarea unui număr relativ important de politicieni și înalți demnitari, are ecouri și consecințe profunde nu doar în rândul opiniei publice, ci și în interiorul unor autorități ale statului și în relațiile inter-instituționale. De aceea, semnificația, profunzimea și impactul deciziilor luate azi de CCR depășesc cu mult spețele care au inspirat sesizările înaintate Curții de către Președinție și CSM. Voi începe cu o primă concluzie care justifică această afirmație.

Ar fi de bun augur și un semn al revenirii la normalitate pentru societatea românească, atât de bruscată de regimul Băsescu, ca CCR să nu mai fie sesizată în viitor cu vreo cerere de soluționare a unor presupuse conflicte juridice de natură constituțională între autorități sau instituții ale statului”, se precizează în  declaraţia politică a lui Tăriceanu publicată pe site-ul Senatului.

Tăriceanu a menţionat că a sesizat în discursul preşedintelui Iohannis ”o distanţare faţă de filozofia de conducere a fostului preşedinte Traian Băsescu.

„Conflictele au fost un «modus vivendi» sau un «modus operandi», absolut contraproductive, impuse de regimul Băsescu. Am sesizat în discursul președintelui Iohannis o distanțare din ce în ce mai concretă de filozofia de conducere a fostului președinte, ceea ce mă încurajează să sper că vremea conflictelor a trecut, făcând loc dialogului purtat între instituții pentru o reală soluționare a problemelor și nu doar de dragul imaginii și al propagandei ieftine.

Citeşte şi: REACŢIA lui Klaus Iohannis după decizia CCR în cazul Dan Şova: „Senatul să acţioneze”

Ani la rând, Curtea Constituțională a fost transformată premeditat într-un arbitru central al deciziei politice și al vieții politice, în general. Ar fi binevenit ca CCR să revină la rolul său de bază, acela de a se pronunța asupra constituționalității legilor adoptate de Parlament. Consider că puterile statului își pot rezolva diferențele de opinii prin dialog direct, fără intervenția CCR.

În acest sens, este extrem de relevant faptul că la Senat, dar și în Camerele reunite, ca urmare a consultărilor, grupurile parlamentare s-au manifestat consensual în a pune de acord dispozițiile legale cu Constituția, în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere sau arestare a unui parlamentar. Nu a fost necesar nici măcar un dialog între instituții. Au fost suficiente consultări în interiorul Legislativului”, a menţionat Tăriceanu în declaraţia politică.

Tăriceanu s-a referit şi la anunţul făcut de preşedintele României, Klaus Iohannis, în conferinţa de presă de bilanţ, privind invitarea la consultări a partidelor politice după sărbătorile pascale.

„Mergând pe aceeași idee de promovare a dialogului, cu ocazia conferinței de presă susținute pe 31 martie, președintele României a dat de înțeles că va invita la consultări partidele politice după sărbătorile pascale. Este o direcție de acțiune demnă de a fi salutată și continuată. Sunt sigur că toate partidele politice cu reprezentare parlamentară vor da curs acestei solicitări.

Domnul președinte nu a făcut cunoscute propunerile sale pentru agenda discuțiilor, dar îmi permit să afirm că includerea temei revizuirii Constituției este absolut necesară, nu doar pentru accelerarea dezbaterilor. Adoptarea legii de modificare a Constituției necesită o majoritate de 2/3 din numărul parlamentarilor și, în acest context, președintele României poate influența lucrurile de o manieră constructivă.

O a doua concluzie este legată de decizia CCR privind obligarea Senatului de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2014, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României. Nu încape nicio îndoială că Senatul se va conforma deciziei Curții Constituționale. Trebuie totuși menționat faptul că în cei 25 de ani scurși de la Revoluția din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărârile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curții Constituționale schimbă complet cutuma parlamentară.

Citește și: Alina Gorghiu, atac la Tăriceanu: Are obligaţia să plece astăzi de la conducerea Senatului

Nu aș vrea să închei această declarație fără să menționez un aspect la care țin foarte mult. Parlamentul are un drept constituțional și suveran legat de încuviinţarea fie a urmăririlor penale, fie a arestărilor. Prin urmare, atunci când este solicitat, el nu trebuie să răspundă automat printr-un aviz favorabil.

Poate să dea aviz favorabil sau nefavorabil, după ce analizează fiecare caz în parte. Mai mult decât atât, atunci când vorbim despre libertatea individului, într-o ţară democratică, cred că aceasta este cel mai preţios bun pe care-l avem şi trebuie să tratăm acest lucru cu cea mai mare responsabilitate”, precizat Tăriceanu, într-o declaraţie politică publicată pe site-ul Senatului.

Curtea Constituţională a admis sesizarea depusă de către Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au reclamat faptul că Senatul nu a emis o hotărâre oficială privind votul dat faţă de cererea DNA de arestare a senatorului PSD Dan Şova. În acest sens, Klaus Iohannis a reacţionat, precizând că Senatul trebuie să acţioneze în acord cu soluţia Curţii, care a stabilit că hotărârea senatorilor în cazul Şova trebuie redactată şi publicată.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Ingredientul banal care desfundă țevile. Se folosește în toate gospodăriile
Capital.ro
Călin Georgescu schimbă complet regulile în România. Se întâmplă chiar pe 10 februarie: „Fără supermarketuri!”
Playtech.ro
Laura Vicol, imagini de neratat din club! Ţinutele sumare erau la ordinea zilei. Ce făcea deputata când...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
De ce plătesc românii printre cele mai mari taxe pe salarii, deși sunt cei mai săraci din UE și ce e de făcut: „Timpul s-a scurs demult”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Lucian Viziru, incident la întoarcerea în țară. A chemat Poliția
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
BREAKING | Procurorii DIICOT, percheziții la reședința Ioanei Băsescu. Este vizată și ea într-un dosar controversat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a înfuriat acum toată planeta. A anunțat public în fața tuturor: Nu recunosc!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Călin Georgescu acuză pe Eduard Hellvig de abuz de infrastructură SRI
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! A fost deschis DOSAR PENAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarii care primesc 1000 de lei la pensie. Cine sunt norocoșii