Somnul este vital: Riscul la care ne expunem dacă nu dormim suficient

Un studiu al unor profesori americani arată că doar două ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a bloca procesul de acumulare şi sortare a amintirilor, existând riscul ca acestea să fie pierdute pentru totdeauna.
Romania TV
17 oct. 2012, 14:37
Somnul este vital: Riscul la care ne expunem dacă nu dormim suficient

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, din Statele Unite, a descoperit că numai două ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a opri creierul de la a păstra amintiri, iar simpla trecere de la opt la şase ore de somn pe noapte ar putea face diferenţa în acest sens.

Mai mult, orice amintiri rătăcite din cauza somnului insuficient pot fi pierdute pentru totdeauna, potrivit unor discursuri de la conferinţa anuală a Societăţii pentru Neuroştiinţă.

„Pentru viaţa modernă, acest lucru înseamnă că somnul nu ar trebui privit ca un lux”, a spus cercetătorul Ted Abel. „Funcţionarea creierului este, bineînţeles, de o importanţă critică, aşa cum este şi posibilitatea de a ne aminti cu precizie şi de a consolida lucrurile întâmplate de-a lungul zilei.”

„De multe ori simţim, probabil, că dacă am mai lua o cafea şi am mai răspunde la încă cinci mailuri, am reuşi să ducem la capăt tot ce avem de făcut. Câteodată ar putea fi mai bine să mergem la culcare şi să ne ocupăm de toate acestea mai târziu.”

Profesorul Abel şi echipa lui de la Universitatea din Pennsylvania au testat aceste ipoteze în laborator, unde au observat cum şoarecii care au fost întrerupţi din somn au eşuat la o sarcină care le testa memoria.

Cobaii au fost ţinuţi treji perioade variate de timp pentru a se repera exact cantitatea de somn care trebuie să fie pierdută pentru ca memoria să fie afectată.

„Cea mai importantă descoperire a fost că o foarte scurtă perioadă de timp ar avea impact asupra unităţii memoriei; a fost vorba de trei ore, ceea ce pentru şoareci înseamnă aproximativ 20 la sută din somnul lor în 24 de ore, a mai spus profesorul.

„În cazul oamenilor, aceasta s-ar traduce drept reducerea de la opt la şase ore a reprizei de somn, ceea ce noi facem tot timpul.”

Oamenii de ştiinţă consideră că reluarea amintirilor în timpul somnului este esenţială pentru înmagazinarea corectă a acestora în creier.

Studiul a sugerat, de asemenea, că procesul de învăţare este urmat de o perioadă critică în care amintirile sunt consolidate, însemnând, aşadar, că renunţarea la somn poate fi mai dăunătoare în anumite momente decât în altele.

Profesorul Abel, care încearcă să doarmă între şapte şi opt ore pe noapte, a adăugat că orice informaţie care se pierde din cauza lipsei de somn dispare pentru totdeauna, aceasta însemnând că o repriză mai lungă de somn a doua zi nu o va recupera.

„Ceea ce e important cu privire la somn este că îi permite creierului să realizeze lucruri pentru care este prea ocupat în timpul zilei”, a spus şi Neil Stanley, unul dintre cei mai mari specialişti în ştiinţa somnului. „Somnul este perioada liniştită care îi acordă creierului timpul să aranjeze amintirile.”

Consolidarea insuficientă a amintirilor poate provoca uitarea îndeplinirii unor sarcini simple, ceea ce duce în multe rânduri la certuri, a adăugat doctorul Stanley.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Toți vorbesc de noul El Dorado răsărit lângă București. Are o singură mare problemă
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Decizia lui Trump intră în vigoare! Război total și prăbușirea piețelor internaționale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu