Somnul este vital: Riscul la care ne expunem dacă nu dormim suficient

Un studiu al unor profesori americani arată că doar două ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a bloca procesul de acumulare şi sortare a amintirilor, existând riscul ca acestea să fie pierdute pentru totdeauna.
Romania TV
17 oct. 2012, 14:37
Somnul este vital: Riscul la care ne expunem dacă nu dormim suficient

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, din Statele Unite, a descoperit că numai două ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a opri creierul de la a păstra amintiri, iar simpla trecere de la opt la şase ore de somn pe noapte ar putea face diferenţa în acest sens.

Mai mult, orice amintiri rătăcite din cauza somnului insuficient pot fi pierdute pentru totdeauna, potrivit unor discursuri de la conferinţa anuală a Societăţii pentru Neuroştiinţă.

„Pentru viaţa modernă, acest lucru înseamnă că somnul nu ar trebui privit ca un lux”, a spus cercetătorul Ted Abel. „Funcţionarea creierului este, bineînţeles, de o importanţă critică, aşa cum este şi posibilitatea de a ne aminti cu precizie şi de a consolida lucrurile întâmplate de-a lungul zilei.”

„De multe ori simţim, probabil, că dacă am mai lua o cafea şi am mai răspunde la încă cinci mailuri, am reuşi să ducem la capăt tot ce avem de făcut. Câteodată ar putea fi mai bine să mergem la culcare şi să ne ocupăm de toate acestea mai târziu.”

Profesorul Abel şi echipa lui de la Universitatea din Pennsylvania au testat aceste ipoteze în laborator, unde au observat cum şoarecii care au fost întrerupţi din somn au eşuat la o sarcină care le testa memoria.

Cobaii au fost ţinuţi treji perioade variate de timp pentru a se repera exact cantitatea de somn care trebuie să fie pierdută pentru ca memoria să fie afectată.

„Cea mai importantă descoperire a fost că o foarte scurtă perioadă de timp ar avea impact asupra unităţii memoriei; a fost vorba de trei ore, ceea ce pentru şoareci înseamnă aproximativ 20 la sută din somnul lor în 24 de ore, a mai spus profesorul.

„În cazul oamenilor, aceasta s-ar traduce drept reducerea de la opt la şase ore a reprizei de somn, ceea ce noi facem tot timpul.”

Oamenii de ştiinţă consideră că reluarea amintirilor în timpul somnului este esenţială pentru înmagazinarea corectă a acestora în creier.

Studiul a sugerat, de asemenea, că procesul de învăţare este urmat de o perioadă critică în care amintirile sunt consolidate, însemnând, aşadar, că renunţarea la somn poate fi mai dăunătoare în anumite momente decât în altele.

Profesorul Abel, care încearcă să doarmă între şapte şi opt ore pe noapte, a adăugat că orice informaţie care se pierde din cauza lipsei de somn dispare pentru totdeauna, aceasta însemnând că o repriză mai lungă de somn a doua zi nu o va recupera.

„Ceea ce e important cu privire la somn este că îi permite creierului să realizeze lucruri pentru care este prea ocupat în timpul zilei”, a spus şi Neil Stanley, unul dintre cei mai mari specialişti în ştiinţa somnului. „Somnul este perioada liniştită care îi acordă creierului timpul să aranjeze amintirile.”

Consolidarea insuficientă a amintirilor poate provoca uitarea îndeplinirii unor sarcini simple, ceea ce duce în multe rânduri la certuri, a adăugat doctorul Stanley.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'