Somnul, mai important decât alimentația. Mihaela Bilic: „Dacă vă pasă cu adevărat de sănătate, faceți din odihnă o prioritate”

Somnul de calitate este considerat mai important decât alimentația, susține Mihaela Bilic. Pentru a menține o imunitate puternică, este esențial să ne odihnim suficient. Însă, și ceea ce mâncăm este important, acizii grași Omega 3, vitaminele antioxidante și probioticele au un rol benefic asupra sănătății.
Alina Costache
25 sept. 2024, 09:58
Somnul, mai important decât alimentația. Mihaela Bilic:
Mihaela Bilic susține că somnul are un mare impact asupra sănătății

Mihaela Bilic a explicat că somnul este crucial pentru funcționarea normală a corpului, lipsa acestuia având efecte negative grave asupra sănătății, inclusiv tulburări neurologice severe. Spre deosebire de alimentație, fără de care organismul poate rezista săptămâni întregi, lipsa somnului poate duce rapid la probleme majore de sănătate.

Citește și: Poți să bei apă în timp ce mănânci, dacă vrei să slăbești? Mihaela Bilic: „Nu face decât să determine o senzație de sațietate mai rapidă”

De ce dăm vina pe mâncare atunci când ne îmbolnăvim, în loc să ne întrebăm cât și cum am dormit? Toată lumea vrea să știe cum putem crește imunitatea și rezistența la boli.

Avem impresia că alimentația este principalul element de care depinde sănătatea noastră. E adevărat, acizii grași Omega 3, vitaminele antioxidante A, C și E, vitamina D, probioticele și mineralele pot avea un efect benefic. Însă înainte de a schimba dieta, aveți grijă de somn.

Somnul de calitate (odihnitor și suficient ca durată) este de departe cel mai important factor de creștere a imunității. În somn, corpul nostru se reface, prin intermediul somnului sistemul nervos este hrănit și tot în somn se face „curățenie” la capitolul celule moarte, îmbătrânite sau bolnave.

Nu întâmplător dormim 30% din viața noastră, fără somn nu putem funcționa și, surprinzător, este mai important decât hrana. Lipsa de somn duce rapid la tulburări neurologice grave și chiar la moarte, în schimb de foame putem răbda săptămâni întregi”, a spus medicul nutriționist în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Pro TV.

Mihaela Bilic: „Un somn de 7-9 ore pe noapte are efecte miraculoase”

Mihaela Bilic precizează că un somn de 7-9 ore pe noapte aduce beneficii considerabile, de la întărirea imunității și îmbunătățirea funcțiilor cognitive, până la prevenirea obezității și a bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Stresul cronic și insomnia sunt afecțiuni frecvente în secolul XXI, de care societatea nu vorbește și nici nu sunt considerate boli serioase, care să beneficieze de un tratament adecvat. Un somn de 7-9 ore pe noapte are efecte miraculoase asupra întregului organism, de la imunitate la digestie, metabolism, sistem nervos și endocrin.

Un somn odihnitor ne protejează de obezitate și Alzheimer, crește puterea de concentrare și atenția, performanțele fizice și rezistența la boli. Inclusiv în cazul copiilor s-a demonstrat că o oră de somn în plus dimineața, cu începerea școlii de la 9:00, ar fi un element pozitiv pentru randamentul lor de peste zi.

În somn ne încărcăm bateriile, iar pauza alimentară de 8-10 ore din timpul nopții permite organismului să ia o pauză de la digestie și metabolism, are timp să se refacă și să se pregătească pentru ziua următoare.

Fără mâncare se poate, fără somn nu! Așa că dacă vă pasă cu adevărat de sănătate faceți din odihnă o prioritate și numărați oi până adormiți, în loc să fiți conectați permanent la noutățile de pe rețelele de socializare. Ecranele alungă somnul, iar lipsa de somn scade imunitatea”, a mai precizat medicul.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Vești proaste pentru românii care stau la bloc sau la curte. Amenda e destul de mare
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Cele mai bune mașini second-hand pe care să le cumperi. Ai mari șanse să nu îți iei țeapă de la samsari
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsoare în București, în weekend. Previziunile Accuweather, confirmate de ANM
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)