Sonda spaţială Dawn a părăsit orbita asteroidului Vesta

Sonda spaţială americană Dawn a părăsit orbita asteroidului Vesta, unul dintre cei mai mari asteroizi din sistemul nostru solar, pe care l-a studiat în ultimele 13 luni, informează bbc.co.uk.
Romania TV
06 sept. 2012, 12:10
Sonda spaţială Dawn a părăsit orbita asteroidului Vesta

Un semnal transmis de sondă, care confirmă faptul că Dawn a părăsit câmpul gravitaţional al asteroidului Vesta, a fost primit miercuri de savanţii de la NASA.

Înainte de a pleca spre noi destinaţii, sonda americană şi îndreptase camerele video spre polul nord al asteroidului. Fotografiile realizate cu această ocazie au dezvăluit existenţa unor munţi şi a unor cratere, care au fost văzute astfel pentru prima dată.

Vesta are aspectul unei mingi de fotbal perforate – rezultatul a două posibile impacturi devastatoare, care au înlăturat volume uriaşe de rocă de la polul sud al asteroidului. Acele posibile coliziuni ar fi generat unde de şoc foarte puternice care au străbătut asteroidul, producând un sistem complex de crăpături adânci care se întind de-a lungul ecuatorului acestui corp cosmic.

Sonda Dawn s-a plasat pe orbita asteroidului Vesta în iulie 2011, iar până atunci, cele mai bune imagini ale asteroidului erau doar câteva fotografii destul de neclare realizate de telescopul spaţial Hubble. Sonda americană a studiat în detaliu structura mineralelor de la suprafaţa asteroidului şi a alcătuit o hartă a formaţiunilor geologice care alcătuiesc relieful de pe Vesta.

Aceste observaţii îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să elucideze misterul care înconjoară trecutul acestui corp ceresc de dimensiuni importante. Ei consideră că Vesta este un corp unic – singurul rămas din mulţimea de obiecte cereşti iniţiale care s-au contopit pentur a forma planetele telurice de astăzi, precum Terra şi Marte, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Toate celelalte corpuri similare existente în momentul formării Sistemului Solar au fost fie distruse în extrem de puternicul mediu colizional existent în acel moment, fie încorporate succesiv în agregaţii mai mari de materiale care au dat naştere apoi planetelor pe care le cunoaştem în zilele noastre.

Sonda Dawn îşi va continua de acum periplul ei spaţial şi urmează să se plaseze pe orbita lui Ceres, un alt asteroid de mari dimensiuni, în februarie 2015, după ce va parcurge o distanţă totală de 5,1 miliarde de kilometri.

Primul dintre obiectivele principale ale misiunii Dawn – care va dura opt ani – constă în „analizarea primelor momente ale naşterii sistemului solar”, format în urmă cu 4,6 miliarde de ani, specialiştii de la NASA încercând astfel să înţeleagă mai bine felul în care s-au format aceşti asteroizi care se află între planetele Marte şi Jupiter.

Al doilea obiectiv constă în determinarea naturii elementelor care formează structura acestor entităţi spaţiale de tip terestru.

Ulterior, această sondă robotizată, ce are o lungime de 1,64 metri şi o lăţime de 1,27 metri, va încerca să identifice motivul pentru care Vesta şi Ceres au trecut printr-un proces de formare şi au avut o evoluţie total diferită de alţi asteroizi, permiţându-le savanţilor să înţeleagă rolul pe care îl joacă apa în evoluţia asteroizilor.

Sonda Dawn este echipată cu trei instrumente ştiinţifice – o cameră de înaltă definiţie şi două spectrometre.

Lansată în septembrie 2007, sonda Dawn este echipată cu un motor electric cu propulsie ionică, care asigură o avansare constantă şi permite atingerea progresivă a unor viteze foarte mari.

Ceres, descoperit în 1801, are o formă sferică şi un diametru de 960 de kilometri. Acest asteroid este format în proporţie de 25% din apă, în stare îngheţată, care acoperă un nucleu teluric.

Asteroidul a fost clasat în anul 2006 în categoria „planetelor pitice”, potrivit unei noi definiţii stabilite de Uniunea astronomică internaţională, în urma unor dezbateri intense asupra statului lui Pluto, care şi-a pierdut cu acea ocazie statutul de „planetă”. Pluto a intrat de atunci în categoria „planetelor pitice” din care fac parte alte două corpuri: Ceres şi Eris.

Vesta, descoperit în 1807, este o bucată stâncoasă cu o formă neregulată şi un diametru mediu de 520 de kilometri, lipsită de apă şi cu un nucleu alcătuit din fier.

Evoluţia acestei misiuni spaţiale poate fi urmărită şi pe internet, pe site-ul pus la dispoziţie de NASA – http://dawn.jpl.nasa.gov.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin