5% dintre români cred că de Paşte se sărbătoreşte naşterea lui Iisus

Majoritatea românilor ştiu că de Paşte sărbătoresc Învierea lui Iisus, însă 5% dintre ei spun că această sărbătoare creştină este legată de naşterea Mântuitorului, potrivit unui sondaj IRES care mai arată că 85% dintre intervievaţi susţin că participă, în mod obișnuit, la slujba de Înviere.
Iulian Tudor
02 mai 2013, 11:44
5% dintre români cred că de Paşte se sărbătoreşte naşterea lui Iisus

Trei sferturi dintre respondenţi vor merge, și în acest an, la acestă slujbă, mai puțini (59%) fiind cei care obișnuiesc să meargă la biserică în ziua de Paște, conform aceleiaşi cercetări, citate de Mediafax.

O treime dintre români spun că în zona în care locuiesc există obiceiuri tradiționale de Paști, mai relevă sondajul.

În acest context, peste trei sferturi dintre respondenți (78%) spun că vor merge, în acest an, să ia Paști. De asemenea, unul din cinci respondenți s-a spovedit deja, 40% susţin că urmează să o facă, iar 39% recunosc că nu practică acest obicei.

Totodată, aproape 70% dintre români spun că țin post: 9% declară că țin tot Postul Paștilor, 45% recunosc că obișnuiesc să postească doar în zilele de miercuri și vineri, iar 14% vor să postească în Vinerea Mare. Procentul celor care susțin că nu obișnuiesc să țină post, 29%, este în ușoară creștere față de anii precedenți.

Cercetarea a vizat şi meniul românilor de Paşte. Astfel, 43% dintre respondenți spun că în familia lor se face de fiecare dată pască, iar 45% consumă miel cu ocazia Paștilor. Totodată, 42% intenționează să cumpere miel în acest an. Peste 20% dintre cei chestionați vor cheltui pentru mielul din acest an între 200 și 249 de lei, iar 14%, peste 300 de lei.

De Paște, cea mai consumată băutură este vinul de casă (48%), urmată de bere (15%) sau țuică (9%). Pe de altă parte, 16% dintre cei chestionați susțin că în familia lor, de Paști, nu se consumă băuturi alcoolice, arată sondajul.

Marea majoritate a respondenţilor, mai precis 95%, vopsesc și în acest an ouă pentru Paşte, iar în privinţa desertului, peste 67% spun că vor face prăjituri cu această ocazie.

Pe de altă parte, perspectiva financiară în acest an este una mai optimistă având în vedere că procentul celor care spun că banii pe care îi au pentru Paște le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii patru ani – 38% în 2013 față de 22% în 2011, arată aceeaşi cercetare.

Cadouri pentru cei dragi vor cumpăra 50% dintre respondenți, în timp ce 49% spun că nu vor face acest lucru. Aproape jumătate dintre respondenți (48%) cred că, în acest an, cadourile vor fi mai modeste decât în alți ani.

Mai mult de o treime dintre respondenți spun că obișnuiesc să doneze bani sau să ajute persoane nevoiașe cu prilejul sărbătorilor, peste jumătate dintre ei spun că fac uneori acte caritabile de acest tip, iar 11% spun că nu au niciodată acest obicei. 67% dintre participanții la studiu declară că în acest an vor face acte caritabile

Un sfert dintre români au concediu de Paște în acest an, însă doar 6% spun că vor pleca într-o excursie cu această ocazie, 73% vor sta acasă, iar 16% vor sta acasă, dar vor merge și în vizite. Dintre cei care nu stau acasă în zilele de sărbătoare, jumătate merg în vizite la prieteni sau rude, 19% merg la o pensiune sau la un hotel din țară, 10% merg în vizită la rude sau prieteni din străinătate, iar 6% își vor petrece sărbătorile la un hotel sau la o pensiune din străinătate.

Sondajul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a fost realizat în perioada 24-25 aprilie, pe un eșantion de 1.500 persoane cu vârste de cel puţin 18 ani.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu 465 de lei net pe zi. Un gigant face angajări în România
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Munții de bani pe care stă Charles. Ce avere deține regele
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
El este Robert, românul care a murit electrocutat în timp ce lucra în grădina unei vile, în Italia: „Plecăm de acasă pentru a merge la muncă și nu ne mai întoarcem”
Capital.ro
Se pierd toți banii. Obligatoriu până la 31 iulie. Statul român a dat avertismentul final
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Mircea Geoană: Decizie privind candidatura la prezidențiale după discuția cu Mark Rutte
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!