Lista de beneficii acordate salariaților din România este dominată de tichetele de masă, pe care, conform sondajului, le primesc 81,6 la sută dintre angajați.
Foarte mare este și ponderea celor care au, printre beneficii, primele de sărbători – 71,4 la sută.
Potrivit aceleiași cercetări, 63,3 la sută dintre cei chestionați au menționat, tot printre beneficii, abonamentul medical asigurat de angajator, iar 51 la sută au spus că primesc zile libere suplimentare și li se oferă, de asemenea, posibilitatea de a lucra remote.
Alte beneficii menţionate de participanții la sondaj sunt decontarea transportului, petreceri cu echipa, vouchere sau tichete cadou, abonament la sală, masaj la birou, masa de prânz asigurată și tichetele de vacanţă.
”Vedem, în fiecare an, câteva constante în această listă, cum ar fi tichetele de masă, abonamentul medical sau primele de sărbători. Şi, pe lângă acestea, de cinci ani încoace, a apărut şi posibilitatea de a lucra de acasă, care s-a transformat dintr-o normalitate a pieţei muncii într-un beneficiu pe care doar aproximativ jumătate dintre angajatori îl mai oferă, dar care rămâne foarte apreciat de către angajaţi”, spune Raluca Dumitra, director de marketing la platforma de recrutare eJobs, citată de mediafax.
Conform sondajului, cele apreciate beneficii sunt tichetele de masă, abonamentul medical, zilele libere suplimentare şi posibilitatea de a lucra de acasă (remote).
”Sigur că angajaţii includ aici şi beneficiile strict financiare, cum ar fi bonusurile sau primele în bani, fie că este vorba de bonusuri de performanţă, de vacanţă, de final de an sau de sărbători”, explică Dumitra.
Sondajul a cercetat subiectul beneficii și din perspectiva angajatorilor.
Astfel, 69,4 la sută dintre aceştia susțin că oferă salariaților, anul acesta, la fel de multe beneficii ca în 2024. Peste 22 la sută spun că acordă mai multe beneficii decât anul trecut, iar 8,2 la sută afirmă că dau mai puține.
În cazul celor care au crescut valoarea pachetului de beneficii, cei mai mulţi (36 la sută) spun că majorarea a fost de maximum 5 la sută, iar 27 la sută au avut o creştere cuprinsă între 5 şi 10 la sută, în timp ce 18 la sută au precizat creşteri între 10 şi 20 la sută.
La momentul martie 2025, valoarea pachetului de beneficii lunare oferite salaraților este cuprinsă între 601 şi 1.000 de lei în cazul a 36 la sută dintre angajatori, între 201 şi 600 de lei pentru 32 la sută, între 801 şi 1.000 de lei pentru 22 la sută, în timp ce 18 la sută acordă beneficii în valoare de peste 1.000 de lei pe lună.
Jumătate dintre angajați spun că o valoare medie acceptabilă a beneficiilor cumulate trebuie să fie mai mare de 1.000 de lei, în timp ce 40 la sută dintre ei au indicat o valoare cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, mai arată spndajul.
Chestionați cu privire la beneficiile care ar ajuta compania să se diferenţieze în piaţă ca un angajator dezirabil în această perioadă, angajatorii au menționat al 13-lea salariu pentru toţi angajaţii, extinderea pachetului de beneficii către membrii familiei şi săptămâna de lucru de doar patru zile, prin scurtarea programului la 32 de ore pe săptămână.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.162 de angajaţi şi 122 de angajatori.
Citește și Paște 2025. Cât plătesc românii din Brașov pentru carnea de miel