SONDAJ: Aproape 40% dintre tinerii români şi-a dori să emigreze

Migraţia externă este o opţiune pentru tineri în acest moment, o treime dintre aceştia afirmând că, peste 10 ani, se văd ca persoane realizate într-o altă ţară şi nu în România, iar aproape 40% dintre respondenţi declarând că şi-ar dori să emigreze, chiar şi dacă numai temporar (pentru studii sau muncă), relevă studiul "Tineri în România: griji, aspiraţii, atitudini şi stil de viaţă", lansat vineri de Friedrich-Ebert-Stiftung România şi realizat de CURS.
Iulian Tudor
12 dec. 2014, 18:03
SONDAJ: Aproape 40% dintre tinerii români şi-a dori să emigreze

Veniturile tinerilor (angajaţi) diferă în mod substanţial şi cresc odată cu vârsta, bărbaţii câştigând mai mult decât femeile, orăşenii mai mult decât cei de la sat, tinerii din Bucureşti cel mai mult şi cei din Moldova cel mai puţin, susţine studiul citat.

Potrivit acestuia, relaţiile personale sunt considerate „esenţiale” pentru găsirea unui loc de muncă, urmate de experienţa profesională şi pregătirea educaţională. Strategiile de angajare par să difere între regiuni şi sunt distincte în funcţie de vârsta respondenţilor. Salariul este de departe cel mai important criteriu pentru alegerea unui loc de muncă, urmat de criteriul siguranţei locului de muncă.

„În eşantionul nostru, dacă îi excludem pe cei aflaţi încă în sistemul de învăţământ şi pe cei cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani, procentul şomerilor este de 17,9% – o cifră apropiată de statisticile oficiale europene. Se remarcă şi un risc uşor mai ridicat de şomaj în cazul tinerilor din rural faţă de cei din urban. Tinerii din urban au mult mai multe posibilităţi de a fi angajaţi: 44% dintre ei sunt activi pe piaţa forţei de muncă faţă de doar 37% în mediul rural”, susţine studiul menţionat.

În ceea ce priveşte discriminarea, sursa citată arată că aproape unul din cinci tineri se simte discriminat des şi aproape jumătate din tineri se simt discriminaţi des sau doar uneori pentru un motiv sau altul.

„Cel mai des întâlnit motiv de discriminare este situaţia materială a respondentului. Tinerii săraci se simt discriminaţi în viaţa de zi cu zi. Discriminarea de gen este a doua cea mai prevalentă formă de discriminare, resimţită de către femei. Aproape 50% din tinerii maghiari şi romi se simt discriminaţi des sau uneori”, arată studiul dat publicităţii vineri.

Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) România a lansat vineri studiul „Tineri în România: griji, aspiraţii, atitudini şi stil de viaţă”, care îşi propune explorarea universului de valori, opinii şi atitudini al tinerilor din România.

Studiul a fost realizat de către Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) – institutul selectat de FES-Romania pentru acest proiect – şi combină metodologii cantitative şi calitative.

Sondajul de opinie care stă la baza acestui studiu a fost realizat pe un eşantion de 1.302 respondenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, în perioada 19-31 iulie 2014.

Interviurile au fost de tipul faţă-în-faţă pe un eşantion aleator, stratificat, reprezentativ pentru populaţia considerată. Marja de eroare este de +/- 2,7%, la un nivel de încredere de 95%.

CITEŞTE ŞI. Aproape două treimi dintre tineri cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită

DailyBusiness
Cutremur în rândul salariaților: Angajații vor putea să aibă un singur contract. Iată documentul
Spynews
Victor Slav nu a venit la ziua fiicei sale! Deși Bianca Drăgușanu l-a invitat, acesta a ales să o serbeze separat pe Sofia
Bzi.ro
Gabriela Cristea a făcut celebra ciocolată din Dubai: „Ce frumos se vede cu aurul acesta!”
Fanatik.ro
Locul secret din România unde erau ascunse pepite uriașe de aur. Aveau zeci de kilograme și o puritate excepțională
Capital.ro
Elena Udrea, ELIBERATĂ azi din închisoare? Decizia de la Instanța Supremă
Playtech.ro
Cum a ajuns să arate Alina Bica acum. Prietena Elenei Udrea a SCĂPAT de închisoare
DailyBusiness
Vot final! S-a anunțat data la care românii vor putea merge în SUA fără viză
Adevarul
Operaţiunea „Săgeţile Nordului”. Divizia armatei israeliene care a rupt spatele Hamas este vârful de lance al invaziei din Liban
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Avertisment ANM. Meteorologii au emis cod roșu de furtuni. Până când este valabilă atenționarea
Spynews
Declaraţii exclusive ale celui mai iubăreţ luptător! Ce spune Meko după ce Denisa Despa a recunoscut că i-a fost iubită, în timp ce el avea soție acasă!
Evz.ro
Apare unul dintre cele mai așteptate seriale. Netflix a făcut marele anunț
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
„Astăzi a plecat la Domnul”. El este Ion, tânărul care și-a pierdut viața într-un teribil accident rutier, în Italia. Bărbatul participase la o slujbă religioasă înainte de tragedie
Cancan.ro
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai suportă situația. Imagini dezolante
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Legea care de astăzi intră în vigoare în toată România. Se aplică la nivel național
StirileBZI
Aceste anvelope devin interzise de la 1 octombrie! Toți șoferii vor fi sancționați
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Octombrie aduce temperaturi foarte ridicate în România! Prognoza meteo actualizată
substantial.ro
Rusia nu se așteaptă la schimbări în politica NATO după numirea lui Mark Rutte
MediaFlux
VESTEA ZILEI pentru PENSIONARI! MARCEL BOLOȘ a confirmat!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum se încasează șpaga la DSVSA Ilfov