FRANCUL ELVEŢIAN s-a prăbuşit la cursul BNR, iar ratele creditelor în această monedă au crescut considerabil. În acest context, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva exploziei ratelor, cerând guvernului să intervină. De asemenea, PNL cere audierea conducerii Băncii Naţionale a României în Parlament şi măsuri ferme pentru a-i ajuta pe cei care au credite în franci.
Guvernul a mutat deja în acest sens, iar vineri, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a avut o întrevedere cu reprezentanţii BNR pentru a discuta despre posibile măsuri pentru a ajuta persoanele care au credite în franci elveţieni.
CURS BNR: Veşti proaste pentru FRANCUL ELVEŢIAN. Cotaţii CURS VALUTAR 19 ianuarie
Dincolo, peste graniţele României, Ungaria a aplicat o măsură care i-a favorizat pe cei care s-au împrumut în franci. Dar care a atras numeroase proteste. Mai precis, guvernul de la Budapesta a îngheţat cursul franc elveţian – forint. Şi Croaţia a aplicat o măsură aproximativ similară. La doar câteva zile după aderarea ţării la UE, în iulie 2013, guvernul croat a decis ca băncile sa convertească în kuna (moneda naţională) creditele în franci elveţieni a 75.000 de croati.
Politicienii care au pierdut sau au câştigat din scumpirea francului elveţian
Credeţi că statul ar trebui să intervină şi să-i ajute pe cei care au credite în franci elveţieni? Votaţi în sondajul de mai sus.