În urma crizei COVID, românii au tras concluziile, opinii relevate în cadrul unui sondaj realizat la comanda G4Media. 32% dintre români susțin că „pandemia a fost declanșată de către marile companii de medicamente”, iar 50% cred că pandemia a apărut în mod natural, deci nu a fost provocată intenționat de diverse companii sau persoane rău intenționate.
Potrivit sondajului, euroscepticismul a crescut puternic în rândul românilor. 38% cred că „dezvoltarea lentă a României este o strategie deliberată a statelor vest-europene”. 33% au o părere opusă, iar 27% sunt indeciși.
De asemenea, procentul celor care cred că „România a primit mai multe fonduri europene de la UE decât a cotizat la bugetul Uniunii” este doar de 23%, în timp ce 20% cred opusul. Peste 55% nu pot aprecia dacă România a primit mai multe fonduri europene de la UE decât a cotizat la bugetul Uniunii. Practic, peste jumătate dintre români nu cunosc mare lucru despre activitățile țării noastre în cadrul blocului comunitar.
Românii se simt neîndreptățiți și atunci când vine vorba despre produsele alimentare pe care le consumă în viața de zi cu zi, prezente în marile magazine. 47% cred că în România sunt pe piață produse de calitate mai slabă decât cele din țările Europei de Vest, în timp ce doar 20% cred că opusul, iar 31% nu pot pronunța un verdict.
În ceea ce privește PNRR-ul, 38% cred că UE a impus „condiții prea dificile României pentru a primi fondurile PNRR”, în timp ce doar 11% sunt de acord cu condițiile. 47% nu pot aprecia.
Doar 1% dintre români cred că respingerea României din Schengen este justificată, în timp ce 47% consideră că decizia a fost nejustificată. Peste 40% dintre români consideră că vinovații pentru respingerea României sunt mai degrabă în România, în timp ce 25% dau vina pe Austria și Olanda. Un procent de 12% dă vina pe UE în ansamblu.
În ceea ce privește beneficiile în urma apartenenței la UE, românii și-au pierdut puternic încrederea în instituția condusă de la Bruxelles, de către Ursula von der Leyen. Astfel, s-a ajuns la o încredere de sub 50%. Doar 41% dintre români cred că țara a avut mai multe beneficii de la aderare, în timp ce 28% consideră că am avut mai mult de pierdut.