Sondaj Avangarde. Cercetarea, realizată prin metoda CATI (telefonic), mai arată că 57% dintre respondenți consideră că nivelul de trai a rămas la fel față de începutul anului, în timp ce 37% consideră că a scăzut.
Sondajul ”Percepții asupra situației economice” a fost realizat pe un eșantion de 700 de subiecți prin metoda CATI (telefonic). Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,5%. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă (18 ani și peste) la nivel național.
Răspunsurile la toate întrebările:
Considerați că nivelul dumneavoastră de trai s-a schimbat față de începutul anului?
57%: A rămas la fel
37%: A scăzut
5%: A crescut
Sondaj CURS: PSD domină scena politică, AUR se bate cu PNL pentru locul 2, iar Şoşoacă vine pe turnantă
Dar cheltuielile cu coșul lunar alimentar?
48%: Au crescut
25%: Au scăzut
23%: Au rămas la fel
Sondaj Avangarde: Dumneavoastră personal economisiți bani:
43%: Mai puțin decât anul trecut
31%: Nu economisesc deloc
12%: La fel ca anul trecut
3%: Mai mult decât anul trecut
Sondaj Avangarde: Care este principala dumneavoastră îngrijorare pentru perioada următoare?
24%: Prețul la alimente
17%: Prețul la utilități
14%: Sănătatea personală
13%: Prețul la carburanți
10%: Ratele la bănci
8%: Locul de muncă
8%: Războiul din Ucraina
Şedinţă crucială la Palatul Victoria. Guvernul Ciolacu face ultimele ajustări la măsurile de austeritate DOCUMENT
Din punctul dumneavoastră de vedere România se va confrunta cu o criză economică în perioada următoare?
64% DA
16% NU
18% Nu pot aprecia
Sondaj Avangarde: Cât de mult ați cheltuit în vacanță în acest an față de anul trecut?
42%: Nu am fost în vacanță
24%: Mai mult decât anul trecut
19%: La fel ca anul trecut
8%: Mai puțin decât anul trecut
Sursa: g4media.ro
Guvernul vrea să reducă preţul la cozonac
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat, vineri la Buzău, că va începe, în două săptămâni, un dialog cu procesatorii şi retailerii privind limitarea adaosului comercial la alimentele de bază şi în funcţie de cum vor evoluţia discuţiile Guvernul va veni cu o completare la aceste produse. El a mai spus că această completare poate fi sub forma unui acord încheiat cu retailerii.
„În două săptămâni, aşa cum am discutat cu domnul prim-ministru, aşa cum am procedat şi la aprobarea ordonanţei, am dorit să avem un dialog cu procesatorii şi cu retailerii. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în perioada următoare. În funcţie de discuţiile pe care le vom avea, vom veni cu o completare la aceste produse sau sigur poate să fie inclusiv un acord pe care putem să îl încheiem şi cu retailerii. Vreau să mulţumesc pe această cale atât procesatorilor, cât şi retailerilor că au respectat această ordonanţă şi din câte se vede şi, aşa cum a spus şi Consiliul Concurenţei, în medie, anumite alimente de bază au scăzut şi cu 49%”, a explicat Florin Barbu, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Buzău.
Întrebat despre faptul că sunt analişti economici care au spus că alimentele de pe listă au scăzut la preţ, însă altele s-au scumpit şi am văzut o stagnare a inflaţiei şi care e poziţia sa asupra subiectului, Barbu a răspuns: „Haideţi să aşteptăm luna viitoare cu inflaţia”.
„Sunt convins că poate să scadă, dar inflaţia nu e numai din partea de produse agroalimentare, inflaţia poate să fie şi din creşterea la alte produse, nu neapărat agroalimentare. Inflaţia este per total pe ţară. Să nu aruncăm inflaţia pe agricultură şi produsele agroalimentare”, a mai afirmat ministrul PSD.
La finalul şedinţei Executivului din data de 14 septembrie, ministrul Florin Barbu anunţa că va avea discuţii cu toţi factorii implicaţi, procesatorii cât şi retailerii, în vederea posibilităţii prelungirii măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază. El a mai spus că se apropie sărbătorilor de iarnă şi anumite produse consumate de români acea perioadă ar putea fi incluse în ordonanţa respectivă şi a oferit ca exemplu cozonacul.