SONDAJ Avangarde: trei sferturi dintre români cred că urmează o criză economică de amploare

Un nou sondaj efectuat în ultima săptămână din luna august arată care sunt temerile românilor în prag de toamnă, în condiţiile crizei economice şi energetice cu care se confruntă întreaga planetă.
Filip Stan
31 aug. 2022, 13:04
SONDAJ Avangarde: trei sferturi dintre români cred că urmează o criză economică de amploare

73% dintre români cred că în perioada următoare va veni o criză economică de amploare și doar 3% sunt de părere că nu va veni criza, în timp ce 20% nu pot aprecia, rezultă dintr-un sondaj realizat de Avangarde. Potrivit sondajului, principalul motiv de îngrijorare al românilor este inflația (50%), abia apoi criza energetică provocată de Rusia (17%), criza alimentară (15%) și creșterea ratelor la bănci (10%).

67% dintre cei intervievați declară că au redus consumul ca urmare a inflației, doar 20% spun că nu iar 10% nu pot aprecia. Rugați să indice dintr-o listă de unde au redus cel mai mult, cei mai mulți spun că au tăiat de la alimente (21%), de la alte bunuri necesare în gospodărie (18%) și de la îmbrăcăminte (14%), mai arată sondaju comandat de G4Media.

36% dintre cei care folosiți încălzirea pe gaze, spun că iau în calcul investiția în sisteme alternative de încălzire de teama creșterii facturilor la gaz, 29% nu iau în calcul iar 25% nu pot aprecia. 68% dintre cei intervievați spun că au investit sau vor investi în reducerea consumului de electricitate în general (aparatură mai performantă, becuri led, mai puține lumini aprinse în gospodărie etc) și doar 15% spun că nu o vor face.

Citeşte şi: România nu mai este ţara cu cel mai rapid internet. Ministrul Digitalizării: „Ne întrec ţările care au trecut rapid la 5G”

33% dintre români nu pun deloc bani deoparte iar alți 30% spun că pun mai puțini bani deoparte decât anul trecut. 13% spun că economisesc la fel ca anul trecut și doar 7% spun că pun chiar mai mulți bani deoparte comparativ cu anul precedent.

32% dintre cei intervievați se așteapta ca prețurile proprietăților să crească, 28% să rămână la fel și doar 12% se așteaptă să scadă.

38% se așteaptă ca Federația Rusă să oprească complet furnizarea de gaze în Europa în această iarnă. 26% nu cred că se va întâmpla acest lucru iar 29% nu pot aprecia. 42% se declară încrezători că Europa va identifica soluții pentru a depăși o eventuală criză energetică din cauza unei eventuale sistări complete a furnizării de gaze. 21% nu cred că Europa va identifica soluții iar 30% nu pot aprecia.

39% dintre cei intervievați se declară convinși că resursele naturale de care dispune România o vor ajuta să evite o criză energetică la iarnă. 26% nu sunt convinși iar 29% nu pot aprecia.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 24 – 30 august, pe un eșantion 880 de subiecți, intervievați prin metoda CATI (interviuri telefonice).

Citeşte şi: Marius Budăi, despre tăierea pensiilor: „Nu cred că cineva trebuie să aibă o pensie care să depăşească salariul preşedintelui”

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Cea mai bună metodă de desfundat scurgerile. Pont de aur pentru orice român de la bloc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...