Sondaj: Câți români și-au îndeplinit marele vis din copilărie

O nouă analiză sociologică arată câți români au reușit să-mi împlinească visul din copilărie, profesarea în domeniul mult visat. 
Filip Stan
27 mai 2022, 18:29
Sondaj: Câți români și-au îndeplinit marele vis din copilărie
Cele 6 lucruri pe care trebuie să le ştii când te prezinţi la orice interviu de angajare

Marea majoritate a românilor nu lucreză în domeniul visat în copilărie. Doar 5% au își câștigă existența din ceea ce și-au propus în urmă cu mulți ani.

45% dintre respondenții sondajului realizat de BestJobs se visau învățători sau profesori în copilărie, 18% voiau să devină aviatori, 10% avocați, 9% bucătari, iar 7% cadre medicale.

Doar 5% dintre aceste aspiraţii au devenit realitate. Acum, respondenţii activează în domenii precum vânzări, inginerie, marketing, IT, financiar şi producţie.

„Visurile de copil nu se potrivesc cu responsabilităţile de adult sau cel puţin aşa arată rezultatele sondajului de Ziua Copilului realizat pe platforma de recrutare BestJobs.

Mai exact, 95% dintre angajaţii români au spus că lucrează în domenii diferite de cele la care visau atunci când erau copii, iar alegerea a fost influenţată de maturizare (55%), de parcursul educaţional (36%) şi de părinţi (9%)”, precizează autorul studiului.

Sondajul a fost efectuat, în perioada 5 – 24 mai, pe un eşantion de 948 de utilizatori de internet din România.

 

Perioadă foarte dificilă pentru toate categoriile socio-profesionale

 

Indiferent de profesie, inflația explozivă se simte puternic în buzunarele românilor, cât și în conturile companiilor.

Față de aprilie 2021, rata inflației în România a ajuns la 14%, în acest an, informează Institutul Național de Statistică (INS), dar economiștii spun că valoarea reală este, de fapt, de peste 20%.

Profesorul Mircea Coșea avertizează că scumpirile din prima parte a anului 2022 au fost abia începutul. Tăvălugul va continua, iar prețurile la carburanți vor reflecta cel mai fidel noul context economic.

„Lucrurile sunt dificile pentru România. Așa cum bine știm, când prețul brut al petrolului crește, și prețul la pompă crește. Dar dacă prețul la brut scade, nu scade și la pompă. Românul a început să se bucure de răul cel mai mic.

 Protecția Consumatorului și ASF nu reacționează, statul nu face nimic pentru că la fiecare litru de benzină câștigă.

Se anunță o perioadă dificilă în vară, când va exista o criză de lichiditate în rândul populației, ceea ce înseamnă o scădere a economiei. În toamnă și iarnă va fi și mai greu, pentru că vor crește prețurile, în special la energie”, a declarat fostul ministru al Economiei, pentru RomâniaTV.net.