Taberele sunt împărțite într-o manieră foarte clară în fostul teritoriu care a făcut parte din România, confiscat de Imperiul Țarist în 1812, iar apoi, de Uniunea Sovietică, în 1940. Pe de o parte, Maia Sandu, politician pro-european și pro-SUA, respectiv Igor Dodon, „omul Rusiei”. Totuși, foarte mulți s-au săturat complet de politicienii moldoveni.
Un sondaj realizat de curând în Republica Moldova arată preferințele electoratului din micul teritoriu scindat din România.
22,2% au răspuns că cea mai mare încredere o au în Maia Sandu, actual președinte, iar 18,3% îl susțin pe pro-rusul Igor Dodon, fostul lider de la Chișinău, aflat în bune relații cu Vladimir Putin.
Pe locul al treilea în preferințele moldovenilor se află Ilan Șor, cu 7,5% încredere. Pe locul al patrulea este Ion Ceban, edilul Capitalei, cu 3%. Topul este completat de Marina Tauber, cu 1,7%, Ion Chicu, 1,2% și Vladimir Voronin, cu 1,1%. Premierul Natalia Gavrilița are doar 0,3%.
Totuși, cei mai mulți cetățeni, 34,3%, nu au încredere în niciun politician.
Sondajul a fost realizat de iData, pe un eșantion de 1.095 de cetățeni ai Republicii Moldova.
Săptămâna trecută, Maia Sandu și Igor Dodon au făcut încă un „ping-pong” al declarațiilor.
Pro-rusul a acuzat-o pe Maia Sandu că vrea să vândă pe bucăți Republica Moldova, odată cu aderarea la Uniunea Europeană.
„De ce nu ne publică, nu ne dă nouă, cetățenilor, care sunt condițiile pentru a obține acest statut de candidat, ele au fost secrete, dar eu am informații că acolo sunt niște lucruri care vizează cetățenii R. Moldova. De exemplu, vor să dea posibilitate străinilor, cetățenilor străini să cumpere terenurile agricole, știu că vor să lichideze raioanele și asta este inclus ca precondiție pentru acest statut de candidat.
De ce nu ne arată nouă? Să vedem și după o să vedem dacă avem sau nu nevoie de acest statut de candidat”, a declarat Igor Dodon.
De partea cealaltă, Maia Sandu s-a apărat și a susținut că „instituțiile europene nu au nimic de ascuns”.
„Nu există condiții secrete, toate lucrurile pe care le-am discutat, le-am convenit și la care am început să lucrăm în relațiile noastre cu Uniunea Europeană sunt acorduri care sunt publice. Cele care vor veni, care se vor discuta odată cu inițierea negocierilor de asemenea vor fi publice. Instituțiile europene sunt instituții transparente și nu e nimic de ascuns. Ceea ce ne cere Uniunea Europeană este ceea ce ne cer cetățenii Republicii Moldova.
Și UE, și cetățenii își doresc ca Republica Moldova să ajungă o democrație consolidată, un stat de drept, cu guvernare de calitate, cu oportunități economice și în această țară să se respecte drepturile și libertățile cetățenilor”, a reacționat președintele în exercițiu.