În privinţa alegerilor europene, partidele se situează la următorul nivel: 42% cu USL (creştere de 1 procent), PNL in scadere importanta, ajunge foarte aproape de PDL, care si el e in scadere. De asemenea, Partidul Mişcarea Populară (PMP) continua sa creasca, preluand explicit din scaderea PDL. PPDD si UDMR sunt singurele partide care mai pot depasi pragul de 5%.
În ceea ce priveşte votul prezidenţial, turul doi, sunt cîteva variante ipotetice: se confirma scaderea de incredere in Crin Antonescu, care pierde si in fata lui Victor Ponta, si in fata lui Calin Popescu Tariceanu. De asemenea, Tariceanu i-ar invinge si pe Antonescu, si pe MRU si pe Iohannis. Mai mult, chiar şi Mihai Răzvan Ungureanu l-ar invinge in turul doi pe Antonescu.
În ceea ce privesşte vinovăţia pentru ruperea USL, prima masurare de dupa rupere confirma datele de dinainte de rupere. Astfel, Antonescu e considerat principal vinovat, cu un scor de trei ori mai mare decat Victor Ponta (35%). Pe locul doi se află toţi liderii politici. Si Traian Basescu e vazut ca avand un rol in ruptura, de 11%.
Dupa ruptura, oamenii si-au schimbat parerea in rau despre Antonescu (cca 70%!), in timp ce despre Ponta parerile sunt impartite (41% – parere schimbata in rau sau proasta; 42% – parere schimbata in bine sau buna)
O eventuala numire a lui Tariceanu in Guvern are urmatorul scor: 52% o considera o idee buna, doar 30% o idee proasta. Din cei care voteaza PNL, l-ar urma pe Tariceanu cca 12%.