Sondajul a fost realizat de către sociologii ucraineni în perioada 11-14 martie 2022, iar marja de eroare este situată, conform institutului, între 0,95 și 2,5%. El relevă că 75,5% dintre ruşi aprobă ideea unei invazii armate a unei alte țări, după Ucraina, și cred că aceasta ar trebui să fie Polonia. Din punctul de vedere al respondenților, este o continuare logică a „operațiunii militare speciale a Federației Ruse”.
Mai mult, 74,5% dintre respondenți sunt de acord, într-o oarecare măsură, cu utilizarea armelor nucleare de către guvernul țării lor. Este de remarcat faptul că doar 13,4% dintre rezidenții ruși au o atitudine negativă față de o invazie armată a altor țări. 46% dintre respondenți sunt absolut siguri că guvernul rus ar trebui să atace țări din UE, iar 40,6% sugerează o extindere acceptabilă a ostilităților, scrie ziare.com, care citează Active Group.
Cele trei țări care, potrivit sondajului sociologic, vor deveni următoarele victime ale Rusiei:
– Polonia (75,5% dintre respondenți),
– țările baltice, inclusiv Estonia, Lituania, Letonia (41%),
– Bulgaria, Cehia, Slovacia și Ungaria (39,6%).
În timpul sondajului, respondenții au avut ocazia să aleagă liber dintre mai multe țări.
La întrebarea „Ar trebui Federația Rusă să forțeze alte țări să nu mai susțină naziștii din Ucraina prin mijloace militare?” doar 13,4% dintre respondenți au răspuns negativ, 86,6% au spus că susțin într-un fel sau altul agresiunea militară împotriva altor țări, 40.6% – o susțin fără echivoc, iar 40,6% nu sunt siguri, detaliază sociologii care au realizat studiul.
În plus, doar 25,5% dintre ruși au o atitudine categoric negativă față de utilizarea armelor nucleare. Dintre cei chestionați, 40,3% consideră un atac nuclear absolut acceptabil, iar 34,3% vor susține într-o măsură sau alta o astfel de decizie a autorităților ruse.
Opinia publică rusă poate fi un anumit indicator pentru comunitatea mondială despre următoarele potențiale acțiuni ale Kremlinului.
„Impresia generală a sociologilor care au participat la sondaj este că rușii care au acceptat să comunice cu intervievatorii sunt agresivi nu numai față de Ucraina, ci și față de Uniunea Europeană. Respondenții fie refuză să comunice după ce au aflat subiectul interviului, fie se declară pregătiți să susțină și să aprobe incursiuni ulterioare ale Rusiei în alte țări”, comentează Andrey Eremenko, fondatorul companiei de cercetare Active Group.