Ultimul sondaj de opinie realizat de CURS în perioada 7 – 17 iunie la nivelul Municipiului București arată că actualul președinte al României, Klaus Iohannis ocupă abia poziția a opta în topul încrederii în personalitățile politice. Klaus Iohannis se află în clasament sub liderii PSD, PNL și AUR.
În topul încrederii bucureștenilor se află actualul ministru al Sănătății, social-democratul Alexandru Rafila cu 30%. Pe poziția secundă se află liderul PSD, Marcel Ciolacu – 27%. În fine, topul primilor trei este completat de premierul liberal Nicolae Ciucă 25%.
Restul politicienilor din top arată astfel: Gabriela Firea – 23%, George Simion – 20%, Nicușor Dan – 20%, Ciprian Ciucu – 18%, Klaus Iohannis – 16%, Dacian Cioloș – 15%, Vlad Voiculescu – 14%, Cătălin Drulă – 12%, Ludovic Orban – 11%, Liviu Dragnea – 10%.
De asemenea, sondajul mai arată că, la nivelul Municipiului București, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, locuitorii Capitalei ar vota cu PSD în proporție de 33%. Liberalii se află pe locul doi cu 22%, iar AUR ocupă poziția a treia cu 14%.
Restul partidelor politice au următoarele procentaje: USR – 10%, PMP – 5%, PUSL – 4%, Pro România – 2%, Forța Dreptei – 2%, APP – 2%, PER – 2%.
Altul – 4%
Lucrurile nu merg într-o direcție bună
De asemenea, 76% dintre bucureșteni consideră că lucrurile lucrurile merg mai degrabă într-o direcție greșită în România, iar 72% cred că situația în Capitală este asemănătoare. Bucureștenii au fost chestionați și în ceea ce privește activitatea Primarului General Nicușor Dan, de când a fost ales. 62% dintre ei au spus că activitatea edilului a fost proastă, iar 14% cred că a fost foarte proastă.
În ceea ce privește principalele probleme ale locuitorilor din București, primele poziții sunt ocupate de trafic, curățenie, starea parcurilor, colectarea gunoiului și încălzirea.
În cadrul sondajului au fost chestionați 1005 de respondenţi, votanţi, în vârstă de 18 ani şi peste, în perioada 7 – 17 iunie 2022. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.
Validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS). Datele au fost ponderate în funcție de structura pe vârste a electoratului bucureștean.
Metodologie:
Universul de eșantionare: populaţia adultă rezidentă din Municipiul București, în vârstă 18 ani şi peste
Volumul eşantionului: 1005 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste
Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat
Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%
Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS
Datele au fost ponderate în funcție de structura pe vârste a electoratului bucureștean
Perioada de realizare: 7 – 17 Iunie, 2022