Britanicii se confruntă cu starea de ebrietate, în medie, de 51,1 ori în cursul celor douăsprezece luni ale anului – aproape o dată pe săptămână – potrivit raportului din 2019 în care au fost incluse date din 36 de ţări.
În urma sondajului, cercetătorii au declarat că a venit momentul introducerii unor linii directoare privind consumul responsabil de băuturi alcoolice, care ar putea fi utile în special persoanelor care consideră că limitele superioare sunt ”irelevante”.
Rezultatele studiului au fost publicate la scurt timp după ce s-a constatat o tendinţă în scădere a frecvenţei consumului de alcool în Marea Britanie şi o creştere a nivelului de abstinenţă, în special în rândul adulţilor tineri. Iniţiatorul sondajului, profesor Adam Winstock, a explicat că deşi din ce în ce mai puţine persoane consumă alcool, mulţi dintre cei care au în continuare acest obicei o fac într-o manieră potenţial nocivă.
La sondajul condus de o echipă de oameni de ştiinţă din Londra au participat 5.400 de persoane din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord şi peste 120.000 din alte ţări, în perioada 29 octombrie – 30 decembrie 2018. Acesta este al optulea raport anual, iar specialiştii susţin că este cel mai amplu sondaj privind consumul de substanţe intoxicante din lume.
Marea Britanie conduce în acest clasament al frecvenţei stării de ebrietate, pe primele locuri situându-se de asemenea Statele Unite, Canada şi Australia.
Liniile directoare actuale stabilite de Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie nu precizează un nivel ”sigur” privind consumul de băuturi alcoolice, recomandând cel mult 21 de unităţi de alcool pe săptămână în cazul bărbaţilor şi maximum 14 unităţi de alcool pe săptămână în cazul femeilor – circa şase halbe de bere, notează Press Association.