Potrivit studiului, regiunile traditional dedicate PSD raman fidele şi la fel se întâmplă şi cu cele dedicate dreptei clasei politice. PSD alături de UNPR continuă să fie în preferinţele alegătorilor, iar PNL e pe trend de creştere, la fel ca noul partid rezultat din fuziunea PC cu oamenii lui Tăriceanu.
De remarcat însă că, in ceea ce priveste DNA, se contureaza o increderea de peste 50% din partea populatiei, apreciindu-se actiunile desfasurate de procurori
Deciziile clasei politice, privind demisia Gevernului sau demisia primului ministru, pot influenta mult nehotaratii, astfel ca autorii studiului apreciaza ca mutarile politice din urmatoarele sase luni vor influenta major constituirea de majoritati semnificative, mai ales in ceea ce priveste alegerile parlamentare.
Iată cum au răspuns cei intervievaţi la întrebările din chestionar:
Credeti ca actualul guvern ar trebui sa demisioneze?
DA 46,83 % NU 41,5 % Nu raspund 11,66 %
Credeti ca primul ministru – Victor Ponta ar trebui sa-si dea demisia?
DA 46,53 % NU 44,66 % Nu raspund 8,16 %
In anul 2016, vor fi alegerile locale si parlamentare veti participa la vot ?
DA 55,6 % NU 38,8 % Nu stiu 7,5 %
In spatiul public se foloseste expresia Binomul SRI – DNA . Considerati, ultimele dosare instrumentate ca fiind Politice sau Corecte ?
Politice 40 % Corecte % 45.5 Nu stiu/Nu raspund 14.5 %
Se contureaza urmatoarele coalitii si partide principale, ce vor candida la alegerile locale si parlamentare; PSD + UNPR , PNL ( PNL + PDL) , ALDE ( PC + PLR) . Cu cine veti vota ?
PSD + UNPR – 38,6 % PNL – 36,6 % ALDE 8.8% Altii 15.8 %
În Bucureşti, care reprezinta 10% din electorat, se exprima urmatoarele pareri:
Credeti ca actualul guvern ar trebui sa demisioneze ?
DA 53 % NU 35 % Nu raspund 12 %
Credeti ca primul ministru – Victor Ponta ar trebui sa-si dea demisia ?
DA 58 % NU 39 % Nu raspund 3 %
In anul 2016 , vor fi alegerile locale si parlamentare veti participa la vot ?
DA 55 % NU 40 % Nu stiu 5 %
In spatiul public se foloseste expresia Binomul SRI – DNA . Considerati, ultimele dosare instrumentate ca fiind ; Politice sau Corecte ?
Politice 35 % Corecte % 43 Nu stiu/Nu raspund 22 %
Se contureaza urmatoarele coalitii si partide principale, ce vor candida la alegerile locale si parlamentare; PSD + UNPR , PNL ( PNL + PDL) , ALDE ( PC + PLR) . Cu cine veti vota ?
PSD + UNPR – 25 % PNL – 40 % ALDE 12 % Altii 23 %
În Banat, regiune în care se află 7% din electoratul din România, peste jumătate dintre cei intervievaţi sunt de părere că se impune o demisie a premierului Ponta şi a Guvernului, iar dosarele instrumentate de DNA sunt considerate, în majoritate(58%), corecte şi nu politice.
Şi în opinia electoratului din Transilvania, 25% din cel naţional, Guvernul şi premierul Victor Ponta ar trebui să demisioneze (62%, respectiv 61%). 56% dintre cei intervievaţi au spus că intenţionează să participe la alegerile locale şi parlamentare din 2016. Jumătate dintre aceştia consideră corecte dosarele aflate în lucru la DNA.
În Moldova, unde se află 20% din electoratul din România, situaţia este cu totul alta: 60% dintre respondenţi cred că Guvernul actual trebuie să-şi continue activitatea, iar 65% spun că Victor Ponta trebuie să rămână în funcţie, iar 49% văd dosarele instrumentate de DNA ca fiind unele politice.
Guvernul şi Victor Ponta se bucură de sprijin şi în Muntenia şi Oltenia, care împreună repreintă 33% din electorat. 43% din cei chestionaţi au spus că guvernul nu ar trebui să demisioneze, faţă de cei 40% care sunt în favoarea schimbării Executivului. 51% dintre respondenţi sunt de părere că Victor Ponta trebuie să rămână premier şi doar 35% văd demisia sa din funcţie ca fiind obligatorie. Şi aici DNA este văzută ca o instituţie care instrumentează dosare politice (48%).
În Dobrogea, care reprezinta 5%, 53% dintre respondenţi spun că Guvernul trebuie să rămână în exerciţiu, iar 49% sunt pentru păstrarea lui Victor Ponta în fruntea Executivului.
Sondajul a fost realizat in perioada 20 iunie – 25 iunie, pe un eşantion reprezentativ de 1500 de persoane pentru fiecare regiune. Eroarea maximă admisă e de +/- 3%.
CIADO Romania, cea mai titrata organizatie antidrog din Romania, membra ‘Civil Society Forum on Drugs (CSF) — European Commission’, United Nation Departament of Economic and Social Affairs — Branch NGO’s , studiile si sondajele efectuate avand o probabilitate confirmata de peste 95 % .