Doar 25% dintre intervievaţi au declarat că actuala formă de capitalism asigură binele societăţii.
Rezultatul nu este surprinzător, având în vedere că mai multe autorităţi în domeniu, de la unul dintre economiştii de top ai Universităţii Harvard, până la miliardarul şi investitorul Ray Dalio, au avertizat cu privire la o criză iminentă prin care va trece capitalismul, odată cu inegalităţile uriaşe între categoriile sociale, aduse mult mai clar în atenţia publicului de pandemia de COVID.
Şomajul tehnic a arătat cât de puţin sunt plătiţi unii muncitori esenţiali, ca vânzătorii din magazinele alimentare şi livratorii, pe lângă faptul că majoritatea nu beneficiază de asigurări medicale. De asemenea, odată cu închiderea grădiniţelor şi creşelor, majoritatea celor care şi-au ţinut copiii acasă au avut şansa să afle exact cât efort depune o femeie casnică, acestea fiind în general privite ca privilegiate sau ca o povară economică.
Aproape 70% dintre respondenţi au spus că firmele ar trebui să acorde cel puţin 14 zile de concediu medical plătit, tuturor angajaţilor, inclusiv celor angajaţi cu ora sau pe proiect, iar 67% cred că ar trebui crescute veniturile orare ale lucrătorilor din magazinele alimentare, supermarketuri etc, consideraţi esenţiali.
„Marea majoritate a americanilor sunt de părere că noi toţi, ca societate, trebuie să folosim această criză ca o oportunitate pentru a repara ce nu merge bine şi pentru a găsi un mod de trai mai bun”, este una dintre concluziile studiului.
Citeşte şi: UE acuză China şi Rusia de dezinformare în problema Covid-19