Potrivit unui sondaj WatchDog și IPIS dat publicităţii pe 10 mai, majoritatea moldovenilor sunt îngrijorați de riscul războiului declanşat de Putin pe 24 februarie. Acest lucru a fost raportat de 59,4% dintre respondenți. În 2014, când a început conflictul militar din Donbas, riscul de război îi îngrijora pe 31% dintre respondenți, dar ulterior această cifră a început să scadă.
Peste 40% dintre moldoveni consideră că invadarea Ucrainei de către Rusia este nejustificată și neprovocată. Aproximativ 23% cred că Rusia apără republicile nerecunoscute din Donbas, iar alți 15,2% cred că Rusia desfășoară o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism. În același timp, 31,1% dintre respondenți susțin Ucraina în acest conflict militar, iar 20% susţin Rusia, scrie newsmaker.md.
De asemenea, 25% dintre respondenți cred că președintele rus Vladimir Putin este personal vinovat pentru conflictul din Ucraina, 19% dau vina pe Statele Unite, iar 13,1% – conducerea Ucrainei. 40,8% dintre respondenți consideră că asistența militară și financiară oferită de UE și SUA Ucrainei este justificată și suficientă. 30,6% consideră că alte țări nu ar trebui să ofere niciun sprijin Ucrainei, iar 11,3% consideră că armatele UE și NATO ar trebui să intervină în conflict.
ceva mai mari sunt procentele moldovenilor când vine vorba despre sprijinul pentru refugiații ucraineni. 57,7% consideră că Moldova ar trebui să accepte toți refugiații din Ucraina, iar alți 31,4% consideră că doar o parte dintre refugiați ar trebui să fie acceptați. Doar 7,4% dintre respondenți susțin opinia că Moldova nu ar trebui să accepte deloc refugiați.