SONDAJ Doi şoferi români din zece admit că s-au urcat băuţi la volan, dar majoritatea susţin că „nu erau beţi”

Doi din zece şoferi români (17,62%) recunosc faptul că s-au urcat la volan după ce au consumat alcool, în timp ce doar 16% dintre români consideră că şoferii băuţi reprezintă cel mai mare risc pentru siguranţa rutieră, arată rezultatele unui sondaj realizat de o asociaţie profesională, în cadrul campaniei "Not alCool la volan #ConsumăResponsabil".
Mircea Filipescu
19 aug. 2024, 19:20
SONDAJ Doi şoferi români din zece admit că s-au urcat băuţi la volan, dar majoritatea susţin că

Conform cercetării Asociaţiei Spirits România, peste 60% dintre respondenţi au declarat că printre cunoscuţii lor există persoane care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.

Totodată, chestionaţi despre motivele care i-au determinat să se urce băuţi la volan, şase din zece persoane au admis că au făcut acest lucru au spus „că nu erau beţi, ci doar consumaseră puţin alcool”, în timp ce o treime (33,77%) au explicat că aveau de parcurs un drum scurt şi care le era familiar. În acelaşi timp, pentru 5% dintre respondenţi presiunea anturajului a stat la baza deciziei de a bea alcool.

Potrivit sursei citate, atunci când în calitate de pasager au întâlnit un şofer aflat sub influenţa alcoolului, peste 81% dintre cei chestionaţi au spus că au ales să coboare din maşină, iar aproximativ 10% că au ignorat acest aspect, în timp ce 8% au ales să sesizeze poliţia.

Pe de altă parte, dintre cei care au admis că au în cercul lor cel puţin o persoană care a condus autoturismul sub influenţa alcoolului, puţin peste jumătate (56%) au afirmat că au atenţionat persoana respectivă asupra posibilelor consecinţe ale gestului lor şi 30% au susţinut că au intervenit pentru a împiedica respectiva persoană să plece la drum. Doar 13% au ales să nu intervină în niciun fel.

În ceea ce priveşte eficienţa legislaţiei actuale, sondajul arată că 42,33% dintre respondenţi consideră că aceasta este suficient de dură, dar nu este aplicată corespunzător, în timp ce 41,96% sunt de părere că nu este suficient de restrictivă încât să prevină evenimentele rutiere.

Citeşte şi: BOMBA! Blocul VIP-urilor construit fix pe plaja din Mamaia Nord poate sa ramana fara autorizatie de constructie si risca sa fie demolat! Marina Tower, perla mafiei imobiliare a lui Vergil Chitac, este vizata intr-un proces – monstru deschis de Prefectul judetului Constanta!

Întrebaţi care consideră că este cel mai mare pericol la adresa siguranţei rutiere din România, doar 23,89% au indicat lipsa unei legislaţii suficient de dure care să descurajeze comportamentele necorespunzătoare. Cei mai mulţi (33,51%) au declarat că principalul pericol îl reprezintă lipsa de respect a şoferilor faţă de reguli, în timp ce 15,89% au spus că principalul pericol este reprezentat de şoferii care se urcă băuţi la volan.

De asemenea, ponderi aproximativ egale de respondenţi au identificat drept principal pericol atitudinea prea permisivă a poliţiei (13,81%) sau lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate (12,9%).

În context, aproximativ două treimi dintre respondenţi (63,58%) au auzit despre Legea Anastasia şi 63,4% au menţionat că aceasta va avea un impact pozitiv asupra reducerii accidentelor rutiere doar dacă va fi aplicată riguros. De altfel, studiul a mai arătat că aplicarea de sancţiuni mai dure este considerată de peste o treime (38,7%) dintre respondenţi drept metoda cea mai bună de îmbunătăţire a siguranţei rutiere, în timp ce peste 25% au spus că aplicarea strictă a legislaţiei existente poate duce la o creştere a siguranţei.

Sondajul a fost realizat online la solicitarea Asociaţiei Spirits România, în cadrul campaniei „Not alCool la volan #ConsumaResponsabil” şi a analizat opiniile a 1.101 respondenţi. Campania are ca obiectiv prevenirea consumului de alcool la volan şi se desfăşoară în perioada mai – decembrie 2024, în parteneriat cu Brigada Rutieră Bucureşti şi cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor.

Spirits Romania este o asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România, înfiinţată în anul 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal şi legislativ funcţional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum şi din dorinţa companiilor-membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool.

Organizaţia este afiliată la SpiritsEurope, entitate reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reuneşte peste 31 de asociaţii naţionale din 24 de ţări.

Citeşte şi: Accident de proporţii pe A4, în judeţul Constanţa, între un microbuz si un TIR. 13 persoane rănite, 11 încarcerate. Autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Aparatul din casă care consumă cel mai mult curent. Factura la energie electrică va fi mult mai mare
Capital.ro
Vladimir Putin vrea să facă pace. A anunțat personal: Am fi foarte fericiţi
Playtech.ro
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu Alain Delon în viață. Te fac să PLÂNGI, cutremurător
DailyBusiness
APĂ CU PORȚIA în România! Situația e critică
Adevarul
Vladimir Putin nu poate răspunde rapid la invazia Ucrainei. De câți soldați are nevoie pentru a-i scoate pe ucraineni din Kursk?
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
Loredana Groza, imagini cu Alain Delon
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
BREAKING | Ciclista de la Jocurile Olimpice a fost găsită moartă în casă
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Accident de proporții pe Autostrada A4! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție după ciocnirea unui autotren și a unui microbuz, din care au rezultat 12 victime
Capital.ro
Lege nouă pentru șoferi. S-a modificat limita. Rămâi fără permis timp de o lună
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
substantial.ro
Președintele Macron a acceptat demisia guvernului condus de Gabriel Attal
MediaFlux
Cât vom plăti FACTURA la IARNĂ. ANUNȚUL ministrului Energiei despre COMPENSARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...