Potrivit sondajului, mai mult de jumătate dintre cei intervievați ( 56,9% ) ar fi de acord să plătească prețul integral al unor medicamente ieftine în schimbul compensării unor medicamente scumpe.
45,4% dintre români ar prefera să cumpere medicamente originale (inovatoare, pentru care nu există echivalent terapeutic, protejate de brevet) și doar 17% optează pentru medicamente generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale, ale căror brevete au expirat). Mai mult, 82% dintre respondenți au precizat că medicamentele noi sunt importante pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației.
Sondajul mai relevă şi gradul de înțelegere pe care românii îl au în legătură cu accesul la medicamente noi și cine este autoritatea care se ocupă de acest lucru în România, dar şi preferinţa pe tipuri de medicamente cu care s-ar trata. De exemplu, 36,6% dintre respondenţi știu că lista de medicamente compensate este actualizată de Guvern.
În ceea ce privește dorința lor de a avea acces la medicamente de ultimă generație, 34,2% dintre persoanele chestionate cred că ar fi bine ca lista să fie actualizată o data la un an, 23,7% cred că ar trebui o dată la 6 luni, în timp ce 23,6% sunt de părere că ori de câte ori apare un medicament nou.
România, codaşă în ceea ce priveste sprijinul acordat de stat pacienţilor care au nevoie de medicamente
România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveste sprijinul pe care statul îl acordă pacienţilor care au nevoie de medicamente, românii fiind nevoiţi să acopere 40% din costul acestora, potrivit ARPIM. Conform OECD Health Data 2010, în Olanda pacientii plătesc doar 0,7% din valoarea medicamentelor, francezii 1,2%, iar nemţii 5,4%.
Romania se află într-o situatie mai bună decât Bulgaria, unde pacienţii sunt nevoiţi să plătească mai bine de 70% din costul medicamentelor, dar mult mai rea decat media europeana de 20%, procent plătit de pacienţi din pretul medicamentelor.
România este printre ultimele locuri şi la procentul alocat din PIB sănătaţii – 3.84%, procent care este cu mult sub media europeană de 9%.