Sondaj INSCOP: 62,7% dintre respondenţi, de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor

62,7% dintre respondenţii unui sondaj INSCOP Research sunt de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81,1% sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară, relevă cercetarea sociologică realizată la comanda Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi proiectată cu sprijinul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti şi al Societăţii Române de Microbiologie.
Romania TV
06 mart. 2019, 18:50
Sondaj INSCOP: 62,7% dintre respondenţi, de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor

De asemenea, două treimi dintre subiecţi au fost de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor, reiese dintr-un comunicat transmis de Inscop Research. Puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

 

Astfel, 63,6% au apreciat că este rolul părintelui să se informeze despre siguranţa vaccinării pentru copii. Locuitorii din Banat, Crişana, Maramureş au reprezentat categoria de respondenţi care au considerat în cea mai ridicată proporţie că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor.

În ce priveşte eficienţa vaccinurilor în faţa bolilor, peste jumătate dintre respondenţi (54,1%) au fost de acord cu afirmaţia „Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave şi pun în pericol viaţa”, 32,2% nu au fost nici în acord, nici în dezacord, în timp ce 7,4% au fost în dezacord.

 


 

Puţin sub 50% (49,1%) au fost de părere că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli (36,1% nici în acord, nici în dezacord, iar 10,5% şi-au exprimat dezacordul). Femeile, vârstnicii, locuitorii din Banat, Crişana, Maramureş au fost de părere într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli.

45,5% dintre respondenţi şi-au exprimat acordul faţă de afirmaţia „Copilul meu poate fi expus bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare” (aproape 30% nici în acord, nici în dezacord; 8% – în dezacord; 16,7% – non-răspunsuri).

O cincime dintre cei intervievaţi au considerat că singurul motiv pentru vaccinarea copilului este accesul la creşă, grădiniţă sau şcoală (32,5% – nici în acord, nici în dezacord; 30,1% – în dezacord faţă de afirmaţia dată; 16,6% – non-răspunsuri).

Doar 54,9% dintre respondenţi au fost de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. 28,7% au considerat că vaccinarea este o problemă complicată şi trebuie evaluată de la caz la caz, iar 10,3% că riscurile sunt mai mari decât beneficiile vaccinării. Femeile, respondenţii cu vârsta cuprinsă între 35-49 de ani, cu educaţie medie, care au copii sub 18 ani, rezidenţii din rural şi cei din Banat, Crişana şi Maramureş au considerat într-o măsură mai ridicată decât celelalte categorii că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

Marea majoritate (89%) dintre respondenţi au fost de părere că accesul la vaccinare ar trebui să fie gratuit, 7% că ar trebui să fie parţial gratuit (compensat) şi 1% cu plată.

Doar 19,5% dintre cei intervievaţi au declarat că s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta împotriva gripei sezoniere. Femeile, vârstnicii, persoanele cu studii medii şi superioare, rezidenţii din mediul urban şi locuitorii din Transilvania, Muntenia, Oltenia şi Dobrogea au declarat într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii că s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta împotriva gripei sezoniere.

Din totalul persoanelor care nu s-au vaccinat, 31,3% au declarat că s-au imunizat altfel, 16% că nu au avut timp, 15,3% că le-a fost teamă, iar 12,3% au considerat că vaccinarea nu este eficientă.

„În contextul în care în multe ţări dezvoltate vaccinarea este obligatorie pentru ca un copil să fie primit la grădiniţă sau şcoală, respondenţii au fost întrebaţi dacă sunt de acord ca vaccinarea să fie obligatorie în acest caz şi în România. 62,7% au răspuns afirmativ, în timp ce 24,4% şi-au exprimat dezacordul. Procentul non-răspunsurilor este de 12,9%. Femeile, respondenţii care au copii sub 18 ani, cei cu studii medii şi locuitorii din rural sunt de acord într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie”, reiese din comunicat.

Aproximativ două treimi dintre respondenţi au declarat că şi-au vaccinat copiii (sau, după caz, nepoţii) conform Programului naţional de Vaccinare, iar 4,3% au precizat că nu au făcut acest lucru (27,7% au precizat că nu au copii/nepoţi). Rezidenţii din mediul urban şi cei cu studii primare au declarat că şi-au vaccinat copiii (sau, după caz, nepoţii) conform Programului Naţional de Vaccinare în proporţii mai reduse decât alte categorii.

„Cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalenta neclară a unei părţi a populaţiei faţă de vaccinuri şi vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepţiile raţionale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea şi impun necesitatea unor campanii solide de informare şi educare, mai ales a tinerilor, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătăţii publice. Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetăţenilor noştri care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare”, au precizat autorii.

Cercetarea sociologică în integralitatea sa urmează să fie prezentată public în cadrul unei serii de evenimente atât în ţară, cât şi în străinătate.

Sondajul de opinie a fost realizat la nivel naţional în perioada 21 ianuarie-11 februarie 2019 pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eşantionului de tip multi-stratificat, probabilistic a fost de 2115 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą2,1%, la un grad de încredere de 95%, transmite Agerpres.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Limitele în care ar putea fi indexate pensiile. Ultimele calcule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București