Potrivit cercetării sociologice, 47,3% dintre români consideră că guvernul Cioloș este condus din umbră de partidele politice, în timp ce 28,4% apreciază că actualul executiv este unul independent de partidele politice. 24,3% nu știu sau nu răspund.
Citeşte şi: SONDAJ INSCOP. Dacian Cioloş intră direct pe poziţia a treia în Topul încrederii. Ponta coboară pe locul 7
În ceea ce privește percepția asupra poziționării partidelor parlamentare în raport cu guvernul Cioloș, 53,3% dintre respondenți consideră că PNL se plasează la putere față de noul guvern, 17,9% că se află în opoziție, iar 28,8% nu știu sau nu răspund.
30,4% dintre români sunt de părere că PSD se plasează la putere față de guvernul Cioloș, în timp ce 42,3% consideră că partidul se poziționează în opoziție. Procentul non-răspunsurilor este de 27,3%.
De asemenea, 24,4% dintre respondenți consideră că UDMR se poziționează la putere față de guvernul actual, în timp ce 36,3% sunt de părere că partidul se situează în opoziție. Procentul non-răspunsurilor este de 39,3%, scrie Agerpres.
24,3% dintre cei chestionați consideră că UNPR se plasează la putere față de guvernul Cioloș, 38,8% că se află în opoziție, iar 36,9% nu știu sau nu răspund.
17,6% dintre respondenți consideră că PMP se plasează la putere față de noul guvern, în timp ce 44,3% apreciază că partidul se poziționează în opoziție. Procentul celor care nu știu sau nu răspund este de 38,1%.
17,3% dintre români consideră că ALDE se plasează la putere față de noul guvern, 45% că se află în opoziție, iar 37,7% nu știu sau nu răspund.
11,9% dintre respondenți sunt de părere că PSRO se plasează la putere față de noul guvern, în timp ce 40,1% apreciază că partidul se poziționează în opoziție. Procentul non-răspunsurilor este de 48%.
Barometrul INSCOP a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 26 noiembrie — 2 decembrie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.071 de persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.