SONDAJ INSCOP. Cu cine ar vota românii la alegerile parlamentare. PNL crește la 22% în sondaje

Partidul Național Liberal se află în ușoară creștere în sondajele de opinie, cu 22% din intențiile de vot, în condițiile în care AUR scade sub pragul de 20%, fiind cotat cu 18%.
Alina Costache
28 feb. 2023, 20:28
SONDAJ INSCOP. Cu cine ar vota românii la alegerile parlamentare. PNL crește la 22% în sondaje

Informațiile provin dintr-un sondaj de opinie realizat la nivel național de INSCOP Research la comanda Partidului Național Liberal. Datele au fost culese în perioada 5 -19 februarie 2023, iar metoda de cercetare folosită a fost interviul prin intermediul chestionarului. 3.000 de persoane alese în mod aleatoriu au participat la acest sondaj.

PSD păstrează primul loc în ierarhia partidelor, cu 31%, un procent similar celor din cercetările realizate la sfârșitul anului trecut. Ierarhia primelor patru partide este completată de USR, și el stabilizat la un scor de 11% din preferințele electoratului. Niciun alt partid nu trece pragul electoral de 5% în acest sondaj, deși UDMR se află aproape, cu 4,6%. Partidele create recent (Forța Dreptei, desprinsă din PNL, respectiv REPER, desprins din USR) nu au reușit să convingă alegătorii, înregistrând fiecare sub 1% din intențiile electoratului decis să voteze și care a exprimat o opțiune de vot.

Surse din PNL interpretează rezultatele cercetării sociologice drept o confirmare a faptului că „politica non-conflictuală a partidului” a dat rezultate. „Sociologic vorbind, e destul de clar: într-o perioadă tulbure, oamenii nu vor scandal, ci vor rezultate. Creșterea economică de anul trecut și menținerea stabilității politice au ajutat PNL. Dacă ne-am fi apucat de certuri la guvernare, am fi coborât sigur în sondaje, ca în 2021”, au arătat sursele liberale. E de precizat că linia non-conflictuală a fost susținută puternic de premierul Nicolae Ciucă, el considerând că PNL, ca vector principal al guvernării, va avea cel mai mult de beneficiat din această atitudine.

Sondajul arată de asemenea că ideea unei alianțe pre-electorale dintre PNL și PSD întrunește acceptabilitate în rândurile alegătorilor ambelor partide: 51% dintre liberali și 58% dintre pesediști ar considera bună o astfel de alianță, în timp ce doar 42% dintre liberali și 37% dintre pesediști ar avea o opinie negativă despre ea.

În același timp, soluția comasării alegerilor locale și parlamentare din 2024 este privită în general favorabil de către alegători, 59% fiind în favoarea acestei ipoteze și doar 38% fiind împotrivă. E de remarcat că există majorități favorabile acestei idei în rândurile electoratelor tuturor partidelor mari – PNL, PSD, AUR și USR.

Rezultatele sondajului INSCOP. PNL crește la 22% în sondaje

  • Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cât de sigur sunteți că ați merge să votați?

  • Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare și ar participa urmatoarele partide politice, dvs. cu candidații cărui partid ați vota?

  • Ce părere aveți despre realizarea unei alianțe între Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) la alegerile din 2024?

 

  • Unii oameni cred că alegerile locale și parlamentare din 2024 ar trebui organizate în aceeași zi, ca să se facă economii bugetare și să se încheie mai repede perioada electorală. Alții dimpotrivă, consideră că dacă alegerile locale și parlamentare sar organiza la aceeași zi, democrația din România ar fi afectată. Dvs. ce variantă susțineți ?

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Super-alimentele recomandate copiilor mai mari de doi ani. Sunt necesare pentru o creștere sănătoasă
Capital.ro
Testele pe care NU AI VOIE să le refuzi. Legea care se aplică în toată ROMÂNIA
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Mare atenție dacă aveți datele bancare salvate în telefon! Vă puteți pierde banii!
Adevarul
Dezamăgirea unei românce în Anglia: „Mizerie cum în puține locuri din lume am găsit. Occidentul a căzut deja. Nu vă uitaţi rădăcinile!”
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Toate glumele și meme-urile despre „Planul Simion”. Galerie foto
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
Este strict interzis pentru PROPRIETARII de case sau clădiri din România. NU AI dreptul să ignori vecinii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Grav accident rutier în nord-vestul Ucrainei: 14 persoane decedate, inclusiv un copil
MediaFlux
DATA la care vine RECALCULAREA PENSIEI! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!