Majoritatea românilor, 65,7%, sunt de părere că pandemia de COVID 19 a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populaţiei lumii, iar 28,4% dintre conaţionalii noștri cred că aceasta a apărut în mod natural aşa cum s-a întâmplat şi cu alte pandemii din istoria omenirii, arată sondajul INSCOP. Aproape 6% nu ştiu sau nu au răspuns.
Conform sondajului, 28,5% dintre respondenţi cred că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare, în timp ce 66% resping această teorie, iar 5,5% nu ştiu sau nu au răspuns.
Dan Andronache, vicepreşedinte True Story Project (TSP), arată că percepţia dimensiunii conspirative a controlului global este mai puternică în rândul segmentului de populaţie cu studii primare şi venituri scăzute din mediul rural, însă, în mod aparent paradoxal, când intră în discuţie subiectul cauzei pandemiei COVID, ponderea populaţiei ce crede în acest scenariu se extinde nu numai în rândul celor din urban cu studii medii, ci şi în rândul populaţiei cu studii superioare şi venituri ridicate.
„Acest fapt subliniază posibila fragilitate pe palierul emoţional cauzată de abundenţa expunerii la ştirile false, de un sistem de evaluare raţională mai puţin structurat la acest context şi de ponderea mai ridicată a dimensiunii magice în mentalul colectiv autohton faţă de a altor naţiuni”, afirmă Andronache, potrivit Digi24.
Citeşte şi: O nouă variantă mai virulentă de HIV, descoperită în Olanda. Este alertă în toată Europa
Majoritatea respondenţilor (54,7%) apreciază că în ultimele luni au fost expuşi la ştiri false sau dezinformări în foarte mare şi mare măsură (faţă de 55,6% în septembrie 2021, 50,1% în iunie 2021 şi 55% în martie 2021), iar 41,8% că au fost expuşi în mică măsură sau foarte mică măsură/deloc (faţă de 40,8% în septembrie 2021, 45,6% în iunie 2021 şi 42,6% în martie 2021), arată acelaşi sondaj INSCOP. La această întrebare, 3,6% nu ştiu sau nu au răspuns.
„Percepția dimensiunii conspirative a controlului global este mai puternică în rândul segmentului de populație cu studii primare și venituri scăzute din mediul rural, însă, în mod aparent paradoxal, când intra în discuție subiectul cauzei pandemiei COVID, ponderea populației ce crede în acest scenariu se extinde nu numai în rândul celor din urban cu studii medii ci și în rândul populației cu studii superioare și venituri ridicate. Acest fapt subliniază posibila fragilitate pe palierul emoțional cauzată de abundența expunerii la știrile false, de un sistem de evaluare rațională mai puțin structurat la acest context și de ponderea mai ridicată a dimensiunii magice în mentalul colectiv autohton față de a altor națiuni”, remarcă Dan Andronache, vicepreședinte True Story Project.
Ancheta sociologică a INSCOP s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.
Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.