Sondaj INSCOP: mai mult de două treimi dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită și aproape jumătate cred că evoluția va fi negativă

Mai mult de două treimi dintre români consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, peste 40% cred că economia va avea o evoluţie negativă, iar un procent similar declară că situaţia economică a familiei lor este mai proastă decât în urmă cu un an, relevă ultimul sondaj INSCOP.
Mircea Filipescu
26 sept. 2023, 14:51
Sondaj INSCOP: mai mult de două treimi dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită și aproape jumătate cred că evoluția va fi negativă

Conform aceluiaşi sondaj, peste un sfert dintre cei chestionaţi afirmă că principala lor îngrijorare este legată de ”starea de sănătate proprie şi a familiei”, ca procent urmând cei preocupaţi de creşterea preţurilor şi apoi cei care se declară îngrijoraţi de corupţie.

Aproape 70% dintre cei chestionaţi în cadrul sondajului, comandat de News.ro, consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, proporţia celor care consideră bună direcţia în care se îndreaptă ţara fiind de 21,1%, iar 9,5% nu ştiu sau nu răspund.

În ceea ce priveşte evoluţia pe care o va avea economia României în următoarea perioadă, 43,6% consideră că aceasta va fi negativă, 32,5% cred că va stagna şi doar 15,6% mizează pe o evoluţie pozitivă. 8,3% nu ştiiu sau nu răspund. Comparativ cu procentele din urmă cu 10 ani, cei care credeau că evoluţia economiei va fi una pozitivă reprezentau 19%, procent mai mare decât în prezent, iar cei care susţineau ideeaa unei evoluţii negative reprezentau 41%,procentul fiind mai mic decât cel de acum, în timp ce aceia care afirmau că economia va stagna reprezentau 31%.

Conform analizei socio-demografice realizate de INSCOP, cred că economia va avea o evoluţie negativă mai ales: persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, cei cu studii superioare, angajaţii la privat. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mare, cei care nu utilizează reţelele sociale sunt de părere, într-o proporţie mai mare decât restul populaţie,  că în următoarea perioadă economia României va avea o evoluţie pozitivă.

Citește și: Cartel Alfa: Pachetul de măsuri fiscale este o jecmăneală de tipul anilor ’90, o alba-neagra cu creşteri care sunt tăieri

Doar 16,7% dintre cei chestionaţi afirmă că situaţia financiară a familiei este mai bună decât în urmă cu un an, iar 41,4% spun că este mai proastă decât în urmă cu un an, iar un procent similar, 40,4% declară că situaţia financiară a familiei este la fel ca acum un an.

Potrivit analizei socio-demografice, declară că, faţă de acum 1 an, situaţia financiară a familiei lor este în prezent mai bună mai ales: tinerii sub 30 de ani, locuitorii din Bucureşti. Persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din urban mare şi regiunea Nord Vest apreciază într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei situaţia financiară a familiei lor este în prezent la fel faţă de acum 1 an. Declară că, faţă de acum 1 an, situaţia financiară a familiei lor este în prezent mai proastă în special: persoanele peste 45 de ani, cu educaţie primară, inactivi pasivi, locuitorii din rural sau urbanul mic, cei cu un venit redus.

La întrebarea ”Cum credeţi ca va fi situatia financiară a familiei dumneavoastră în următoarele 12 luni?”, 42,3% au răspuns că va fi la fel, 29,1% cred că va fi mai proastă, iar 22,7% mizează pe o situaţie mai bună.

Bărbaţii, tinerii sub 30 de ani,  cei cu un nivel de educaţie mai redus, cei inactivi potenţial activi, cei cu un venit mai ridicat cred într-o proporţie mai mare decât media că situaţia financiară a familiei lor în următoarele 12 luni va fi mai bună. Sunt de părere că situaţia financiară a familiei lor în următoarele 12 luni va fi la fel mai ales persoanele cu vârsta  sub 44, cu educaţie superioară, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat. Persoanele cu vârsta peste 45 de ani, cei inactivi pasivi, cu educaţie primară sau medie, cei cu un venit mai redus sunt cei mai pesimişti cu privire la situaţia financiară a familiei lor în următoarele 12 luni, relevă analiza socio-demografică.

Mai mult de un sfert dintre cei chestionaţi (26,9%) indică drept principală problemă care îi îngrijorează ”starea de sănătate proprie şi a familiei”, iar 19,7% sunt preocupaţi de creşterea preţurilor, un procent similar, 19,5% indicând ca principal motiv de îngrijorare corupţia. Starea sistemului de educaţie este principala îngrijorare pentru 12,6% dintre cei chestionaţi, iar războiul din Ucraina, pentru 9,7% dintre ei. Lipsa locurilor de muncă a fost indicată ca motiv de îngrijorare de 7,4% dintre respondenţi, în timp ce 1,8% au indicat ”starea infrastructurii”.

Citește și: Bani gratis de la stat. Când vor fi alimentate cardurile de alimente cu o nouă tranșă de 250 de lei

Starea de sănătate proprie şi a familiei reprezintă principala sursă de îngrijorare mai ales pentru: femei, persoanele peste 60 de ani,  şi cei cu un venit mai scăzut. Tinerii sub 30 de ani şi gulerele gri tind să fie mai îngrijoraţi decât restul populaţiei de creşterea preţurilor. Corupţia reprezintă principala sursă de îngrijorare mai ales pentru: bărbaţi, cei cu educaţie superioară, gulere albe, locuitorii din Bucureşti. Tind să indice starea sistemului de educaţie mai ales: persoanele cu educaţie superioară, cu vârsta sub 45 de ani, gulere albe, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat. Războiul din Ucraina reprezintă cea mai importantă problemă mai ales pentru: persoanele mai în vârstă, cei inactivi pasivi, locuitorii din regiunea Sud Est, cei care nu utilizează reţelele sociale, rezultă din analiza socio-demografică.

”După o succesiune aproape nesfârşită de crize diverse, populaţia României are o evaluare realist-pesimistă asupra direcţiei în care se îndreaptă ţara, respectiv asupra evoluţiei economiei şi a stării financiare personale. Două treimi dintre români cred că ţara merge într-o direcţie greşită, iar o cincime indică o direcţie bună. În ceea ce priveşte evoluţia economiei puţin peste 40% anticipează o evoluţie negativă în timp ce aproape 50% cred că economia fie va stagna, fie va avea o evoluţie pozitivă.

Cea mai interesantă fotografie este însă comparaţia cu situaţia din urmă cu 10 ani (2013) când INSCOP Research a adresat o întrebare similară în cadrul Barometrului Adevărul despre România şi care arată o evaluare aproape identică a evoluţiei economiei. Evaluarea stării financiare a familiei comparativ cu cea din urmă cu un an este, evident, mai degrabă negativă. Estimarea situaţiei financiare personale viitoare este însă una mai echilibrată, majoritatea declarând că va fi similară celei din prezent. Cele mai mari surse de îngrijorare sunt starea de sănătate proprie şi a familiei, creşterea preţurilor şi corupţia”, afirmă directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, fiind de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

Citește și: Amendă de până la 2.500 de lei pentru șoferii care nu plătesc parcarea în București. Proiectul de hotărâre în Consiliul General

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!