Peste 56,1 dintre români consideră foarte important ca înainte de alegerile prezidențiale să fie organizate dezbateri între principalii candidați, iar 27,4 la sută văd organizarea dezbaterilor drept ceva destul de important, arată același sondaj, realizat la comanda cotidianului Libertatea.
Procentul celor care consideră dezbaterile între candidații pentru Cotroceni ca fiind destul de neimportante sau deloc importante este mic – 14,6 la sută.
Ponderea votanților principalilor candidați este mai mare decât cele 83,5 procente ale celor care consideră dezbaterile ca fiind foarte importante sau destul de importante. Astfel, 92 la sută dintre votanții Elenei Lasconi, 90 la sută dintre votanții lui Marcel Ciolacu și 87 la sută dintre cei ai lui Mircea Geoană consideră că dezbaterile sunt importante și, prin urmare, le doresc organizate, potrivit aceluiași sondaj.
Dintre principalii candidați la prezidențiale, doar George Simion are votanți ușor mai puțin entuziaști la acest capitol (77 la sută), în comparație cu votanții celorlalți candidați. Totuși, procentul este suficient de mare pentru a concluziona că, și în cazul votanților lui Simion, se respectă ”regula” majorității care vrea dezbateri electorale înaintea alegerilor prezidențiale.
”Dezbaterile între candidații la diverse funcții de reprezentare (președinte, primari) au fost mai rare în ultimii ani. Din acest motiv, dar și pentru a cunoaște mai bine abilitățile participanților la cursa electorală, marea majoritate a românilor (83,5%) cred că dezbaterile înainte de alegerile prezidențiale din 24 noiembrie sunt foarte importante sau destul de importante, iar votanții principalilor candidați le așteaptă chiar cu mai mult entuziasm”, spune directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research în perioada 11 – 18 octombrie, prin interviuri telefonice. Eșantionul sondajului a fost de 1.106 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95 la sută.