Nicolae Ceauşescu ocupă primul loc în top, 24,7% dintre români considerându-l cel mai potrivit preşedinte pe care l-a avut România. Pe locul al doilea în acest clasament se situează Ion Iliescu, cu 19,1% din opţiunile publicului, Traian Băsescu – pe locul al treilea, cu 14,2%, iar Emil Constantinescu – pe patru, cu 9,7%.
Pe de altă parte, 23,9% dintre respondenţi consideră că niciunul dintre cei patru nu s-a ridicat la înălţimea funcţiei. Proporţia celor care nu au răspuns la această întrebare a fost de 8,4%.
Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP, susţine că datele confirmă tendinţa de lungă durată de îndepărtare a românilor de personajele politice ale momentului şi ale istoriei recente.
„În realitate, vorbim despre o falsă pozitivare a unui Nicolae Ceauşescu care este asociat cu o perioadă percepută ca mai ordonată din punct de vedere al vieţii cotidiene, dar ale cărei lipsuri s-au mai uitat. Pozitivarea relativă a lui Ceauşescu vine şi în scopul evidenţierii imaginii totuşi defavorabile pe care publicul o are cam despre toţi preşedinţii postdecembrişti ai României. Să nu uităm că spre finalul mandatelor toţi aceştia au încheiat cu un nivel redus de încredere publică”, adaugă Darie Cristea.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 1-6 iulie. Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.
Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 75 de localităţi (oraşe mari, medii şi mici, comune, sate). Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populaţiei din 2011.
Citeşte şi Jumătate dintre români îl consideră pe Ceauşescu un personaj politic cu rol pozitiv în istoria ţării