Sondaj INSCOP: Primăria, Armata, Biserica şi NATO sunt instituţiile în care românii au cea mai mare încredere

Primăria, Armata, Biserica şi NATO sunt instituţiile în care românii au cea mai mare încredere, relevă barometrul INSCOP dat vineri publicităţii, transmite Agerpres.
Filip Stan
07 feb. 2014, 08:54
Sondaj INSCOP:  Primăria, Armata, Biserica şi NATO sunt instituţiile în care românii au cea mai mare încredere

La polul opus, cercetarea mai arată că încrederea în bănci şi partide este cea mai mică de la debutul Barometrului.

Potrivit sondajului, topul încrederii în instituţiile politice (realizat prin cumularea opţiunilor încredere multă şi foarte multă din totalul populaţiei fără non-răspunsuri) este condus de Primării cu 44% (41,1% în noiembrie 2013). Urmează Guvernul – 32,4% (34,6% în noiembrie), Consiliile judeţene – 32,1% (33,5% în noiembrie), Curtea Constituţională – 31,6% (32,4% în noiembrie), Preşedinţia – 23,8% (25,6% în noiembrie), Parlamentul – 21% (25,5% în noiembrie) şi partidele politice – 13,2% (15,3% în noiembrie).

În ierarhia instituţiilor executive, pe prima poziţie se situează Armata cu 65,8% (faţă de 67,6% în noiembrie), urmată de Jandarmerie cu 57,6% (57,1% în noiembrie), BNR 50,7% (faţă de 50,4% în toamnă), Poliţie 47,7% (faţă de 46,2% în noiembrie), SRI 47,5% (faţă de 48,3%), SIE 44,6% (faţă de 47,7%) şi DNA 43,8% (faţă de 43,4%).

În privinţa instituţiilor sociale sau private, Biserica beneficiază de cea mai multă încredere, cumulând 62% încredere multă şi foarte multă, faţă de 65% în luna noiembrie. Biserica este urmată de Universităţi cu 47,5% faţă de 48% în noiembrie 2013, presă cu 36,3% (faţă de 37,5% în noiembrie), organizaţiile societăţii civile cu 34,2% (faţă de 37,5%), sindicate 23,5% (faţă de 25,2% în noiembrie), patronate 19,9% (faţă de 20,9% în noiembrie 2013) şi bănci 17% (faţă de 20,7%).

‘Băncile ajung la un minim absolut de încredere în condiţiile în care 83% din populaţia care exprimă o opţiune nu are încredere în acestea. Semnalul este foarte prost nu doar pentru bănci, ci pentru economie în ansamblu. Este rezultatul unei perioade îndelungate de austeritate la care se adaugă şi nemulţumirea populaţiei faţă de dobânzile mari care menţin un nivel ridicat al ratelor şi blochează creditarea în condiţii similare cu cele din Vestul Europei în ceea ce priveşte costul creditelor şi protecţia clienţilor’, afirmă directorul INSCOP Remus Ştefureac.

Barometrul indică pentru instituţiile internaţionale următoarea ierarhie: NATO – 50,4% (51,4% în noiembrie 2013), ONU – 50,2% (52,7% în noiembrie), UE – 47% (48,6% în noiembrie), Parlamentul European – 43,7% (faţă de 45,4%), Comisia Europeană – 42,9% (44,7% în noiembrie), Banca Mondială – 30,7% (31,8% în noiembrie), FMI – 22,7% (23,5% în noiembrie).

Banca Mondială şi FMI rămân, pe fondul crizei, cele mai nepopulare instituţii internaţionale.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 16 – 21 ianuarie 2014 pe un eşantionul de 1054 persoane, reprezentativ pentru populaţia României de minim 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

VEZI SI:

Sondaj CSOP: Mugur Isărescu conduce în topul încrederii. Crin Antonescu, depăşit de către Traian Băsescu

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
Playtech.ro
Scărlătescu a răbufnit după declaraţia Doinei Teodoru despre despărţire! Nu s-a putut abţine şi...
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Misterul cafelei din avion. De ce e gustul total diferit
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
Alerte meteo ANM cod galben și cod portocaliu în toată țara. Vreme deosebit de rece, vânt, brumă şi îngheţ la sol
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu