Potrivit cercetării, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Uniunea Social Liberală ar obţine 57,5% dintre opţiunile de vot (57,1% la măsurătoarea din luna în iulie) fiind urmată de Partidul Democrat Liberal, cu 15,5% dintre voturi (15,1% în iulie) şi Partidul Poporului Dan Diaconescu cu 6,8% (comparativ cu 7,4% în iulie).
Pe locurile următoare se situează Partidul Mişcarea Populară (5,3% în septembrie, comparativ cu 5,6% în iulie) şi Uniunea Democrată Maghiară din România cu 5,3% (la fel ca şi în luna anterioară).
Alianţa Dreptate şi Adevăr, formată din PNŢCD şi Forţa Civică, ar fi votată de 4,8% dintre persoanele care au exprimat o opţiune de vot pentru alegerile parlamentare (5,1% în iulie). PRM este cotat cu 3,9% dintre opţiuni, la fel ca şi la măsurătoarea din septembrie. Sub 1% dintre respondenţi (0,8%) au ales ”alt partid”, opţiune inclusă în cadrul întrebării închise cu variante predefinite. Raportat la totalul populaţiei, 21,6% dintre respondenţi nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 14% declară că nu merg la vot şi 5,5% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.
În ceea ce priveşte alegerile europarlamentare, în clasamentul opţiunilor de vot conduce PSD-UNPR, cu 39,1% (comparativ cu 38,8% care exprimaseră această opţiune în luna luna iulie).
PNL-PC ar fi votat de 20,6% dintre votanţi (19,3% în iulie), Partidul Democrat Liberal de 14,8% dintre alegători (14,2% în iulie), iar Partidul Poporului Dan Diaconescu ar întruni 6,6% dintre opţiuni (6% în iulie). Partidul Mişcarea Populară ar fi votat de 5,1% dintre cei care au exprimat o opţiune de vot (5,5% în iulie), Uniunea Democrată Maghiară din România ar obţine tot 5,1% (5,3% în iulie), iar Alianţa Dreptate şi Adevăr formată din PNŢCD şi Forţa Civică ar lua 5% (5,5% în iulie).
Partidul România Mare ar obţine 2,9% din voturi (3,8% în iulie), în timp ce 0,8% dintre cei chestionaţi au ales varianta ”alt partid” inclusă în lista de opţiuni a întrebării închise.
Raportat la totalul populaţiei, 21,3% dintre respondenţi nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 14,4% declară că nu merg la vot, iar 5,1% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul, iar volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minis 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 70 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).