Noua Constituție va influența viața românilor, cred 70% dintre respondenţii unui sondaj realizat de IRES, iar 37,4% cred că o nouă lege fundamentală le va aduce un trai mai bun. Politicienii români respectă legea fundamentală a statului român în mică sau foarte mică măsură, spun 89% dintre participanții la studiu, dar 41% dintre ei cred că cetățenii repectă Constituția în mare și foarte mare măsură
Gradul de cunoaștere a actualei Constituții a României nu este unul ridicat: 12% dintre intervievați declară că au citit-o în totalitate, iar 39% că au citit-o parțial, cei mai mulți români (88%) fiind de părere că ar fi o idee bună ca statul să trimită fiecărui cetățean noua Constituție.
Trei sferturi dintre români sunt siguri că vor merge la vot la referendumul pentru modificarea Constituției și o majoritate importantă (82%) declară că nu s-ar lăsa influențați de îndemnul partidului pe care l-au votat de a nu merge la vot, dacă s-ar pune problema în acest fel.
Doar o treime dintre respondenți declară că există un politician în care au încredere și al cărui sfat l-ar urma dacă i-ar spune că trebuie să meargă la vot, în timp ce restul declară că nu există un asemenea politician. Politicianul care se bucură de încrederea celor mai mulți dintre cei care răspund afirmativ întrebării precedente este Victor Ponta, menționat de 30% dintre ei. Acesta este urmat de Traian Băsescu – 11%, de Crin Antonescu – 6% și de Călin Popescu Tăriceanu – 5%
Cei mai mulți dintre români cred că egalitatea este un principiu mai important decât libertatea: 47% vs. 32%. Majoritatea românilor consideră că România ar trebui să rămână republică, însă un procent semnificativ (20%) sunt de părere că țara ar trebui să devină monarhie constituțională.
Propunerea lui Tăriceanu pentru revizuirea Constituţiei: Reinstaurarea monarhiei
Majoritatea respondenților sunt de acord cu următoarele modificări ale actului fundamental: reducerea mandatului Președintelui la 4 ani (78%), reducerea Parlamentului la o singură cameră prin desființarea Senatului (72%), reducerea numărului de parlamentari la 300 (97%), reducerea numărului de mandate pentru orice ales local la doar două mandate (79%), răspunderea directă a magistraților pentru erorile săvârșite (93%), posibilitatea de a urmări, percheziționa, aresta sau trimite în judecată parlamentari fără acordul Parlamentului (85%), stabilirea prin lege organică a răspunderii penale a membrilor Guvernului pentru fapte săvârșite în exercițiul funcție (85%)
62% dintre respondenți consideră că USL nu va ține cont de propunerile opoziției cu privire la modificările Constituției. În privința posibilelor propuneri de modificare venite din partea cetățenilor, opiniile respondenților sunt împărțite (48% da, 48% nu).
Sondajul a fost realizat în perioada 19-20 februarie, pe un eşantion de 1.452 de persoane şi are o marjă de eroare de ± 2,6%.
Crin Antonescu a fost numit în fruntea Comisiei pentru revizuirea Constituţiei. Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, miercuri, cu 439 de voturi „pentru” şi o abţinere, proiectul de hotărâre de constituire a Comisiei comune de elaborare a propunerii legislative de revizuire a Constituţiei.
Potrivit România TV,discuţiile din cadrul USL privind modificarea Constituţiei prevăd ca Parlamentul să rămână bicameral, cu 300 de deputaţi şi 84 de senatori. Camera Deputaţilor se va ocupa în continuare de legi, în timp ce Senatul va deveni Camera Regiunilor.
Cine sunt parlamentarii care vor revizui Constituţia României VIDEO