În aproape jumătate dintre familiile din România, există cel puţin o persoană plecată în străinătate, conform unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES. Jumătate dintre românii plecaţi şi-au lăsat acasă familiile – 51% dintre rudele din ţară declară că cei din familia lor aflaţi în afara graniţelor au plecat singuri. 49% au plecat cu familia. 23% dintre cei plecaţi şi-au lăsat copiii în ţară. De aceştia are grijă, potrivit spuselor celor intervievaţi, celălalt părinte (50%) sau în cazuri mult mai rare unchiul/mătuşa (5%), bunicii (4%) sau alte rude mai îndepărtate (3%). Două treimi dintre cei plecaţi sunt căsătoriţi (65%).
Cei mai numeroşi rezidenţi români se află în Italia, peste un milion. Pe locul doi se află Spania, cu aproape 800.000 de români, iar pe trei Germania cu 250.000 de persoane, scrie Capital.
Aproximativ 2,5 milioane de români au emigrat pe perioadă îndelungată din ţară şi alţi circa 500.000 au plecat pe termen scurt în alte ţări în ultimul deceniu.
Din 2006 până în 2015, românii din străinătate au trimis acasă 52 de miliarde de euro în timp ce investiţiile străine în aceeaşi perioadă a fost de 41 miliarde euro.
În străinătate nu au plecat doar cei fără şcoală, în căutarea unui trai mai bun, ci şi mulţi absolvenţi de studii superioare. Aproape 14.000 de medici lucrează în străinătate, dintre care peste 4.000 în Franţa şi tot atât în Germania, arată Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR). În Marea Britanie lucrează peste 3.000 de medici români, în Belgia 600 de medici români, în Italia circa 400, iar în Spania tot tot în jur de 400. Medicii români mai aleg să îşi desfăşoare activitatea în Statele Unite, în Australia şi în alte ţări, potrivit datelor primite de CMR de la organismele profesionale omoloage.