Reprezentanții IRES spun că, deși din perspectiva valorii și a raportării la noțiunea de bogăție, suma de 100.000 de euro este una modestă, totuși este semnificativă din perspectiva celor mai mulți din România,
iar acest aspect este sesizabil din întrebuințarea pe care ar da-o acestei sume.
Destinațiile principale ale acestei sume de bani sunt concentrate pe zona familială: o cincime dintre români i-ar da copiilor, nepoților, familiei, în timp ce altă cincime ar achiziționa o locuință sau un teren.
Surprinzător este că 10% i-ar investi și 9% i-ar dona. Nu există și varianta investiției în educație sau cheltuieli cu scop educativ propriu-zis, dar 4% declară că ar călători, iar acestea (călătoriile) pot avea o încărcătură educativă semnificativă, scrie edupedu.ro.
Studiul IRES se numește ”ROMÂNII ȘI BANII. Percepții, atitudini și comportamente cu privire la bani”. A fost realizat în perioada 7-10 ianuarie 2019, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviews) pe un eşantion de 972 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă din România. Eroarea maximă tolerată: ±3,1%.