Sondajul a fost dat publicitatii miercuri, in ziua in care SRI implineste 24 de ani de la infiintare.
Astfel, 89% dintre respondenti spun ca au auzit de Serviciul Roman de Informatii (SRI), 64% stiu ca este condus de George Maior, iar 57% ca stiu care sunt, in general, atributiile acestui serviciu. In plus, 68% dintre respondenti au declarat ca ar fi interesati sa vada cum se desfasoara o zi de lucru din viata unui angajat SRI.
Rugati sa isi exprime increderea in SRI folosind o scala de la 1 la 5, in care 1 inseamna „nu am deloc incredere”, iar 5 inseamna „am foarte multa incredere”, 50% dintre respondenti au dat note de 4 si 5.
Acelasi procent se inregistreaza si la intrebarea „Cata incredere aveti in corectitudinea deciziilor luate de conducerea SRI?”. Eficienta activitatii SRI se bucura de o cota de incredere de 54%, in timp ce 63% dintre respondenti au dat note de 4 si 5 la intrebarea „In ce masura va inspira respect SRI?”.
81% dintre respondenti au apreciat importanta activitatii SRI pentru siguranta nationala cu note de 4 si 5.
De asemenea, 68% dintre respondenti au apreciat ca SRI este o „institutie performanta” in mare si foarte mare masura.
Totodata, majoritatea respondentilor a fost de parere ca SRI a evoluat in ultimii zece ani si ca angajatii SRI sunt competenti in mare masura.
In schimb, doar 35% au fost de parere ca in cadrul SRI coruptia este raspandita in mare si foarte mare masura, in timp ce 76% au spus ca SRI se implica in lupta impotriva coruptiei.
77% dintre respondenti au fost de parere ca SRI este o institutie care s-a reformat dupa 1989.
Intrebati ce cred despre actiunile in care SRI trebuie sa se implice, 89% dintre cei care sunt la curent cu activitatea SRI au fost de acord cu implicare serviciului in „asigurarea securitatii cetatenilor si apararea ordinii publice”, 95% in „prevenirea faptelor ce coruptie”, 99% in „urmarirea informativa a retelelor de crima organizata”, 95% in „prevenirea faptelor de subminare a economiei nationale”, 99% in „protejarea Romaniei impotriva atacurilor retelelor informatice”, 92% in „informarea factorilor de decizie asupra incalcarilor grave ale legislatiei”, 99% in „prevenirea actelor de terorism”, 88% in „prevenirea unor accidente industriale cu consecinte grave”, 92% in „informarea cetatenilor privind riscurile majore la adresa Romaniei” si 81% in „informarea cetatenilor privind posibilele dezastre naturale”.
In ceea ce priveste intrebarea standard pusa de IRES la fiecare sondaj, 74% considera ca in Romania lucrurile merg intr-o directie gresita si doar 20% ca directia este buna.
Sondajul a fost realizat in perioada 3-4 martie pe un esantion de 1.657 de subiecti, avand o eroare de +-2,5%