Sondaj IRES: Încrederea românilor în capacitatea NATO de a ne apăra împotriva unui posibil atac al Rusiei rămâne ridicată

Un nou sondaj IRES, realizat în perioada 17 - 23 august 2022, arată cum privesc românii războiul izbucnit în Ucraina, în urmă cu șase luni, și ce încredere au în NATO.
Alina Costache
24 aug. 2022, 13:56
Sondaj IRES: Încrederea românilor în capacitatea NATO de a ne apăra împotriva unui posibil atac al Rusiei rămâne ridicată

Aproape jumătate dintre români se așteaptă ca acest conflict să dureze și anul viitor, iar 17% cred că va dura cel puțin 5 ani.

Sondajul IRES arată cum au evoluat sentimentele și percepțiile pe care le au românii cu privire la invazia țării vecine, dar și interesul pe care îl au românii pentru războiul din Ucraina.

La șase luni de când a început războiul în Ucraina, 6 din 10 români încă sunt interesați de evenimentele din țara vecină și le urmăresc. Totuși, acest procent este în scădere față de perioada de la începutul războiului, cu aproape 20% față de luna martie și 12% față de luna februarie.

Cei încă interesați de acest subiect se informează de mai multe ori pe zi. Mai exact, 28% dintre ei fac acest lucru. Alți 33% se informează cel mult o dată pe zi, 24% de 2-3 ori pe săptămână, iar 12% o dată pe săptămână sau mai rar.

Cei mai mulți se informează de la televizor, de pe posturile românești, inclusiv de pe variantele lor online, au spus 80% dintre cei interesați de război. 10% dintre ei se informează de pe posturile de televiziune străine. Rețelele sociale online sunt principalul mijloc de informare pe acest subiect pentru 27% dintre respondenți.

Dincolo de mijloacele de informare în masă, românii au internalizat subiectul războiului din Ucraina, acesta devenind parte a vieții cotidiene, iar acest fapt este demonstrat de faptul că unul din cinci români (21%) se informează despre războiul din Ucraina din discuțiile cu prietenii, iar 18% din cele cu familia.

Unul din patru români spune că nu urmărește desfășurarea războiului din Ucraina.

Citește și Şase luni de la începutul războiului, 31 de ani de la declararea independenţei Ucrainei. Bombardamente intense de ziua naţională, la Harkov, Zaporojie şi Dnipro

Cum privesc românii războiul din țara vecină

Teama este emoția cel mai puternic asociată de români cu războiul din Ucraina; aproape unul din trei români (30%) declară că acesta este sentimentul pe care îl resimte cel mai puternic cu privire la conflictul armat din țara vecină. Îngrijorarea și neliniștea (13%), dar și tristețea (8%), alături de compasiune, milă ori solidaritate (14%) sunt, de asemenea, puternic resimțite.

Pe fondul sentimentului dominant de teamă pe care îl generează războiul în rândul românilor, am testat în acest chestionar o scală a fricii de război, dezvoltată de un grup de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai, mai precis factorii legați de dimensiunile experiențiale ale fricii. A rezultat o ierarhie a principalelor temeri ale românilor în legătură cu războiul din Ucraina. Astfel, consecințele concrete ale războiului din Ucraina – fie că vorbim despre consecințele economice, politice, precum și decesele cauzate de război sunt plasate pe primele locuri pe scala îngrijorărilor asociate conflictului armat, în timp ce lipsa de siguranță a lumii, durata lungă a conflictului ori izbucnirea unui război nuclear reprezintă factori secundari care induc sentimentul de teamă.

Posibilitatea extinderii războiului dincolo de granițele Ucrainei

Față de perioada de început a războiului, teama ca acest conflict să se extindă și în țara noastră scade ușor. Dacă în luna februarie, 70% dintre participanții la sondajul IRES spuneau că le este teamă că România este în pericol să fie invadată, în august 61% mai împărtășesc această temere. Dintre aceștia, aproape un sfert (23%) cred că acest lucru se va și întâmpla.

Aproape jumătate dintre participanții la sondaj (47%) cred că este foarte și destul de probabil ca războiul din Ucraina să declanșeze un conflict regional, 41% cred în posibilitatea transformării sale într-un conflict mondial cu arme convenționale, iar unul din trei respondenți (33%) este de părere că ar putea declanșa un război nuclear.

Ce încredere au românii în NATO că îi apără împotriva unui posibil atac al Rusiei

Încrederea românilor în capacitatea NATO de a face față unui atac al Rusiei împotriva țărilor membre din regiunea noastră se menține ridicată: trei sferturi (75%) dintre respondenți manifestându-și încrederea în organizația nord-atlantică. Unul din cinci români crede însă contrariul.

Citește și Ruşii se dau singuri de gol. Un turist aflat în Crimeea le-a oferit întâmplător ucrainenilor locaţia unei baterii antia-aeriene FOTO

Cât cred românii că va dura războiul

După 6 luni de la debut, aproape jumătate dintre români (47%) cred că războiul din Ucraina va dura și anul viitor, în timp ce 17% sunt de părere că va dura cel puțin 5 ani. Mai optimiști sunt peste un sfert dintre respondenți (29%), aceștia cred totuși că războiul se va termina până la finalul acestui an.

Poate Rusia să justifice invazia din Ucraina?

În timp ce 65% dintre români cred că invazia Ucrainei de către Rusia nu poate fi justificată, 31% cred că poate fi justificată. În ceea ce privește argumentul ”luptei cu n#zismul”, invocat de Rusia pentru a-și justifica invazia din 24 februarie, 7 din 10 români spun că acesta este total nejustificat, în timp ce unul din 10 români crede că argumentul este justificat, iar 14% spun că este într-o oarecare măsură justificat.

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1.155 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,9%

Perioada realizării anchetei: 17 – 23 august 2022

Beneficiarul sondajului: Sondajul face parte din programul de cercetări interne al IRES și este autofinanțat

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Top 4 zodii care vor avea o lună februarie de vis. Plouă cu noroc peste ele
Capital.ro
Romania a pierdut o mare stea. A fost cea mai iubită prezentatoare. A încântat o țară întreagă vreme de trei decenii
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Undă de șoc pe piața valutară. La cât va urca euro
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat. A plecat de bunăvoie. Acum s-a aflat decizia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
EMA recomandă autorizarea a opt noi medicamente în Uniunea Europeană, inclusiv primul vaccin pentru adolescenți împotriva virusului Chikungunya
MediaFlux
BANI la buget. Soluția GĂSITĂ de Guvern, de care românii POT PROFITA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte