Sondaj IRES, la un an de la începutul războiului: 80% dintre români au încredere în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune

La un an de la izbucnirea războiului din Ucraina încrederea românilor în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune a crescut extrem de mult, însă în continuare sunt oameni care se tem că România ar putea fi invadată, arată datele unui sondaj IRES.
Alina Costache
24 feb. 2023, 10:38
Sondaj IRES, la un an de la începutul războiului: 80% dintre români au încredere în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune
80% dintre români au încredere în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune

80% dintre români au încredere în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune. Sondajul realizat pe un eșantion de 1.353 de persoane cu vârsta de peste 18 ani a scos la iveală cum au evoluat sentimentele și percepțiile pe care le au românii cu privire la conflictul militar de la granița României izbucnit în urmă cu un an de zile.

Citește și Olena Zelenska, la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina: „Sunt sigură că în curând vom putea împărtăși cu voi cel mai valoros lucru – victoria”

80% dintre români au încredere în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune

Potrivit sondajului IRES,  de la începutul războiului, 13% dintre români s-au gândit să părăsească țara, iar aproape 30% iau în considerare să plece din țară dacă războiul se va extinde și în România. Cu toate acestea, 80% dintre români și-au exprimat încrederea în capacitatea NATO de a face față unui atac al Rusiei împotriva țărilor membre din regiunea.

De asemenea, 16% dintre români cred că războiul din Ucraina va dura cel puțin 5 ani, iar 37% sunt de părere că se va sfârși la finalul acestui an, asta în timp ce 62% dintre români își doresc ca țara noastră să sprijine Ucraina în acest război.

Deși a trecut un an de la declanșarea războiului din Ucraina, două treimi dintre români sunt interesați de modul cum care evoluează evenimentele din țara vecină și potrivit sondajului, se informează cel puțin zilnic (30% de câteva ori pe zi, iar 35% cel mult o dată pe zi), un sfert dintre ei de 2-3 ori pe săptămână, iar 11% o dată pe săptămână sau mai rar.

Principala sursă de informare a românilor rămâne în continuare televiziunea. 87% dintre respondenți au transmis că posturile românești, inclusiv variantele lor online sunt principalele surse de informare pe care le accesează atunci când vor să fie la curent cu evenimentele din Ucraina. Asta în timp ce doar 12% au menționat că accesează posturile de televiziune străine. Iar 24 % dintre români au dezvăluit că se informează de pe rețelele de socializare.

Conform sondajului, persoanele care au peste 50 de ani și au o educație scăzută se informează de la posturile de televiziune românești. Asta în timp ce respondenții vârste între 18 și 50 de ani, dar și de cei cu studii superioare preferă să se informeze de pe rețelele de socializare.

17 % dintre români au transmis că evoluția evenimentelor din Ucraina rămâne în continuare un subiect pentru discuțiile cu prietenii,  iar 9% dintre participanții la acest studiu au transmis că încă dezbat colegii de muncă acest subiect.

Studiul mai arată că aproximativ o treime dintre români nu urmăresc desfășurarea războiului din Ucraina, iar cei care fac parte din această categorie sunt tineri și pe adulții cu vârsta maximă de 50 de ani.

Citește și Marcel Ciolacu, atac dur la adresa lui Putin la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina: ”Nu ne vom lăsa niciodată descurajaţi de nişte criminali conduşi de idealuri greşite”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
O mare fabrică se ridică în inima România. Locuri de muncă și beneficii pe termen lung
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul fetiței de 3 luni care a murit sub ochii părinților, după o infecție virală. Familia cere dreptate: „Se vedea că are dureri mari”
Cancan.ro
Miliardarul 'Alexandrion' a fost înmormântat. Nicolae Ciucă și fostul ambasador al SUA l-au condus pe ultimul drum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
ANAF pune popriri. Se iau în vizor veniturile din străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”