Sondaj IRES: Ponta, politicianul preferat al românilor. Antonescu pierde din popularitate

Victor Ponta se află pe primul loc în topul politicienilor preferaţi de români, Crin Antonescu a pierdut foarte mult din popularitate, iar USL este dată drept câştigătoare a alegerilor parlamentare din luna decembrie. Potrivit ultimului sondaj IRES, românii sunt sceptici în privinţa unei coabitări post-alegeri între Traian Băsescu şi Guvernul Ponta, în timp ce 58% dintre cei chestionaţi cred că Băsescu nu-l va nominaliza pe Ponta premier dacă USL va câştiga alegerile. 
Romania TV
18 sept. 2012, 14:54
Sondaj IRES: Ponta, politicianul preferat al românilor. Antonescu pierde din popularitate

La întrebarea care este omul politic preferat, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi l-au indicat pe Victor Ponta – 24%. Premierul este urmat de preşedintele Traian Băsescu şi liderul PNL, Crin Antonescu, fiecare cu 17%, Dan Diaconescu – 11% şi Ion Iliescu şi Mihai Răzvan Ungureanu, fiecare cu 6%.

Conform cercetării, Ponta a înregistrat un salt spectaculos în topul popularităţii faţă de decembrie 2011, în timp ce Crin Antonescu a scăzut . În decembrie anul trecut, Crin Antonescu se afla pe primul loc cu 24%, urmat de Traian Băsescu – 13%, Dan Diaconescu – 10%, Victor Ponta – 8% şi Mircea Geoană – 6 %.

Întrebaţi cine cred că va câştiga alegerile parlamentare, USL sau PDL, 62% dintre cei chestionaţi au spus USL şi doar 24% au răspuns PDL. PP-DD se află pe poziţia a treia cu 2%. 11% nu ştiu, 1% nu au răspuns, 1% au spus „nimeni”.

84% dintre cei intervievaţi au spus că vor merge să voteze la parlamentare, 11% nu vor vota, 4% nu ştiu. 

Pe de altă parte, 58% dintre participanții la studiu sunt de părere că Traian Băsescu nu îl va desemna premier pe Victor Ponta dacă USL va câștiga alegerile din această toamnă. 35% spun că da, iar 7% nu ştiu.

Totodată, 75% dintre respondenți cred că scandalurile de pe scena politică vor continua în acestă toamnă și doar 1 din 5 participanți sunt de părere că Traian Băsescu va coabita cu Guvernul Ponta.

45% nu cred că USL va mai încerca, în această toamnă, o nouă procedură de suspendare a președintelui Traian Băsescu, în timp ce 39% cred că da, iar 16% spun că este posibil.

De asemenea, 58% dintre cei chestionați sunt de părere că USL va obține la alegerile parlamentare peste 50% din voturi, 61% susţin că USL va rezista după această toamnă, faţă de 31% care cred că USL se va rupe.

În ceea ce priveşte prezidenţialele, 66% dintre respondenţi cred că Mihai Răzvan Ungureanu va fi nominalizat candidat al PDL și al coaliției de dreapta pentru alegerile prezidențiale, 66% cred că Sorin Oprescu are șanse să candideze pentru Președinție în 2014, iar 54 % spusn că Crin Antonescu va rămâne candidatul USL pentru alegerile prezidențiale.

În plus, 46% dintre respondenți susţin că alegerile prezidențiale se vor face la termen,  în timp ce 30% cred că acestea vor avea loc înainte de termen.

64% dintre respondenți cred că PP-DD va intra în Parlament, în timp ce 62% estimează că PRM nu va mai intra în Parlament după alegerile din această toamnă.

Cât privește intrarea României în Spațiul Schengen, 65% dintre cei chestionați cred că aceasta va fi amânată.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.312 indivizi de 18 ani și peste şi are o eroare maximă tolerată de ± 2,8%.

Interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI şi au fost realizate pe 10 septembrie 2012.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Tunelul în care niciun om nu va mai putea intra. 100.000 de ani este interzis accesul acolo. Unde se află și cum arată, de fapt
Capital.ro
Interzis pentru cei care au telefoane mobile. Te arestează imediat. Se dă lege
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Înlocuitorul natural pentru Ozempic. Descoperirea ce aduce fericire pentru mulți
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Bikini Auriu al lui Carrie Fisher din „Star Wars” Vândut pentru 175.000 de Dolari la Licitaţie
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!