Sondaj IRES. Românii au mai multă încredere în vaccinul anti-COVID. 40% se imunizează sigur

Percepţia românilor referitor la vaccinare şi la vaccinul anti-COVID s-a îmbunătăţi în ultima perioadă. Un sondaj IRES arată că 80% dintre români au o părere bună despre vaccinuri. Cu toate acestea, doar patru din 10 s-ar vaccina cu unul dintre serurile împotriva noului coronarivus.
Razvan Mihalascu
21 ian. 2021, 19:29
Sondaj IRES. Românii au mai multă încredere în vaccinul anti-COVID. 40% se imunizează sigur

Teama de reacţiile adverse este principalul motiv care stă la baza opiniei defavorabile faţă devaccinuri, aşa cum reiese din concluziile unui sondaj IRES.

Sociologii au evaluat atitudinile și comportamentele românilor cu privire la vaccinarea anti COVID-19, în contextul informării acestora despre sănătate, precum şi modul în care se raportează la vaccinuri.

Potrivit IRES, procentul românilor care spun că se vor vaccina împotriva COVID-19 este în creștere față de studiile anterioare. Tendinţa are legătură cu dezbaterile intense din spaţiul public despre vaccinul anti-COVID.

Citeşte şi: Mai puţin de 35% dintre români vor să se vaccineze anti-COVID-19. Nu sunt optimişti privind finalul pandemiei – SONDAJ IRES

Sondaj IRES despre vaccinarea anti-COVID. Câţi români nu se vor imuniza

Patru din zece români spun că sigur se vor vaccina cu un vaccin anti COVID-19, atunci când va fi disponibil. În schimb, 20% dintre repondenţi au afirmat că sigur nu se vor vaccina.

36% dintre cei intervievaţi susţin că sunt nehotărâţi. 25% probabil se vor vaccina, 9% probabil nu se vor vaccina și 2% sunt nehotărâți la momentul derulării studiului. Conform IRES, nehotărâții sunt mai curând femei, persoane ocupate, cei care utilizează internetul și rețelele sociale.

79% dintre persoanele intervievate spun că au o părere bună sau foarte bună despre vaccinuri, în timp ce 18% au o părere proastă sau foarte proastă despre acestea.

Conform IRES, respondenții de peste 50 de ani au o părere bună despre vaccinuri în proporție ușor mai ridicată, proporția cea mai ridicată a scepticilor fiind în rândul categoriei de vârstă 36-50.

Cu cât nivelul lor de educație este mai ridicat, cu atât respondenții declară în proporție mai mare că au o părere bună despre vaccinuri. Persoanele cu venituri în gospodărie de maxim 1500 de lei tind să aibă o părere proastă despre vaccinuri în proporție mai ridicată, comparativ cu cele cu venituri mai mari, la fel respondenții din mediul rural, comparativ cu cei ce locuiesc în mediul urban.

De ce nu se vaccinează românii împotriva COVID-19

Printre motivele cel mai des invocate de cei care nu vor să se vaccineze sunt: teama de reacțiile adverse, lipsa încrederii în aceste vaccinuri, starea personală de sănătate.

Întrebați care este principalul motiv pentru care au o părere proastă despre vaccinuri, cei 18% dintre intervievați care sunt de această părere dau următoarele motive: teama de reacții adverse – 30%, lipsa încrederii sau acordului cu vaccinurile – 18%, precum și lipsa informațiilor la care are acces populația/ suspiciunea de manipulare – 11%. În proporții mai mici, respondenții spun că nu cred că sunt sigure sau eficiente – 8%, nu sunt testate suficient – 5%, sunt împotriva oamenilor/ nu sunt benefice – 5%, nu sunt necesare – 4% sau sunt dezvoltate într-un timp prea scurt – alți 4%.

Oamenii spun că şi-ar schimba părerea dacă ar primi informații mai detaliate și pe înțelesul lor, garantarea siguranței vaccinului, informațiile sau reacțiile de la persoane care deja s-au vaccinat ori condiționarea anumitor activități de vaccinare.

Temeri legate de efectele adverse şi reacţiile alergice au şi cel care declară că se vor vaccina cu siguranță sau deja s-au vaccinat.

Citeşte şi: Pandemia de COVID-19 a accentuat singurătatea şi stresul. Câţi români s-au gândit la moarte în 2020 – SONDAJ IRES

Sondaj IRES. Cine sunt „influencerii” care i-ar convinge pe români să se vaccineze

Studiul arată că în acest moment, medicii de familie, propriii copii, Klaus Iohannis și Raed Arafat sunt principalii ”influenceri” pentru români în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19.

În schimb, românii sunt moderat-optimiști că autorităţile vor reuşi să îndeplinească obiectivele şi termenele privind vaccinarea anti-COVID. De asemenea, pun la îndoială şi corectitudinea procesului de vaccinare, în sensul respectării priorității diferitelor categorii de populație.

Potrivit IRES, românii au un grad destul de ridicat în legătură cu vaccinurile anti-COVID. De exemplu, 80% dintre cei sunt informați corect cu privire la numărul de doze necesare pentru imunizarea împotriva COVID-19, în vreme ce jumătate ştiu că există diferențe între cele două vaccinuri disponibile, în prezent, în România.

Sondaj IRES. Experienţa românilor în pandemia de COVID-19

Mai mult de jumătate dintre români cunosc, în acest moment, pe cineva bolnav de COVID-19 sau au fost ei înșiși infectați.

Puțin peste jumătate din persoane au precizat că știu pe cineva care a fost bolnav de COVID-19 sau au fost bolnavi ei înșiși. Aceștia sunt mai curând bărbați, persoane ocupate, cu acces la internet și utilizatori de rețele sociale, din mediul urban, din Transilvania-Banat; proporția celor care cunosc astfel de persoane scade odată cu înaintarea în vârstă și crește odată cu nivelul de educație și venit.

Aproape 25% dintre români cunosc pe cineva care a murit de COVID-19.

Dintre cei care cunosc pe cineva care a fost bolnav de COVID-19, jumătate cunosc și pe cineva care a decedat din cauza acestei boli. La nivelul întregului eșantion, 23% dintre respondenți cunosc pe cineva care a decedat din cauza COVID-19.

Dacă ar fi necesară vaccinarea şi peste un an, 75% dintre români afirmă că vor face acest lucru dacă vaccinul va fi gratuit. Ponderea acestora scade însă sub 50% dacă s-ar pune problema să-şi cumpere ei serul.

Sondajul IRES a fost realizat, în perioada 13 – 15 ianuarie 2021, pe un eşantion de 1.512 persoane de 18 ani și peste şi are o eroare de ± 2,5%.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care îți poate aduce câștiguri frumoase primăvara. Se poate cultiva ușor, în cantități mari și se vinde cu 20 de lei kilogramul
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
Playtech.ro
Actul care te lasă fără moştenire, în 2025. Ce trebuie scris pe document exact
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
WhatsApp, pas decisiv în fața rivalilor. Funcția care schimbă regulile jocului 
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile, complet interzis. Decizie în România. Intră în vigoare luni, 7 aprilie, ora 15:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Noul buletin cu CIP și pentru copiii sub 14 ani. Când începe eliberarea lor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns