Sondaj IRES. Românii cred că riscul unui atac terorist creşte odată cu venirea imigranţilor

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a evaluat percepția românilor cu privire la exodul refugiaților în Europa. Astfel, românii consideră că riscul unui atac terorist al Statului Islamic creşte odată cu venirea imigranţilor în ţara noastră. Totodată, mai mult de jumătate dintre respondenţi sunt de părere că România nu va fi invadată de refugiaţii din Orientul Mijlociu și Africa.
Ana-Maria Necula
02 sept. 2015, 10:35
Sondaj IRES. Românii cred că riscul unui atac terorist creşte odată cu venirea imigranţilor

83% dintre persoanele participante la studiul IRES au declarat că au auzit despre criza imigranților de la granițele Uniunii Europene.

Principalele motive care au generat exodul imigranților din țările de origine sunt, în opinia respondeților, războiul (51%), și sărăcia (41%), în timp ce principali responsabili pentru criza existentă sunt indicați următorii: guvernele din țările de origine (67%), gruparea teroristă Statul Islamic (ISIS) (54%), dar și SUA (36%), Uniunea Europeană (29%), Rusia (28%) sau Israel (24%).

Potrivit datelor, mai mult de jumătate dintre români – 57% – apreciază drept mic și foarte mic riscul ca România sa fie expusă unei invazii a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, în timp ce 41% consideră că acest risc este unul mare și foarte mare.

IRES – CRIZA IMIGRANTILOR – PERCEPTII PUBLICE

Mai mult de o treime dintre participanții la studiu – 35% – evaluează România ca fiind „foarte slab pregătită” pentru a face față unei crize a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, un procent simular – 38% – o evaluează ca fiind destul de slab pregătită, în timp ce doar o cincime dintre români – 21% – cred că țara noastră este pregătită să facă față unei asfel de crize.

Europa este în criză. Peste 300.000 de imigranţi au ajuns deja, iar autorităţile sunt depăşite

Pe de altă parte, dintre instituțiile care ar putea să gestioneze o criză a imigranților, participanții la studiul IRES, respondenții creditează Armata cu cea mai ridicată încredere – 70% au multă și foarte multă încredere în capacitatea acestei instituții de a gestiona o criză a imigranților, urmată de Jandarmerie (58%), serviciile de informații (51%), organizațiile umanitare (50%), Poliția de Frontieră (49%), Consiliul Suprem de Apărare a Țării (39%), autorități locale (27%). Pe ultimul loc în ierarhia încrederii, în această listă predefinită de instituții, se află Guvernul în capacitatea căruia doar 20% dintre respondenți declară că au mare și foarte mare încredere.

Mai mult de unul din doi români -58% – crede că refugiaţii ar trebui să aibă dreptul să aleagă ţara unde vor să îşi clădească noua viaţă. În schimb, românii sunt indeciși atunci când trebuie să își exprime opinia legată de primirea refugiaților în România. 65% dintre respondenți sunt de acord total sau parțial ca România să primească un anumit număr de imigranți în calitate de membru UE. Însă atunci când sunt întrebați de posibilitatea ca refugiaţii să se mute chiar în localitatea lor, procentul celor care sunt de acord cu acest lucru scade la 46%, iar 42% sunt în total dezacord cu această ipoteză.

Sondajul a fost realizat pe elantion de 1.482 indivizi de peste 18 ani, în perioada 28-31 august 2015, marja de eroare fiind de ± 2,6%.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii cu succes în carieră. E timpul să-și renegocieze contractele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
George Simion, acces controversat la convenția conservatorilor americani
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca doritoare în Bundestag: o nouă șansă la alegerile din Germania