Sondaj IRES: Românii nu-şi cunosc candidaţii. Care este numărul INDECIŞILOR şi câţi nu merg la vot

La jumătatea campaniei electorale, mai puțin de jumătate dintre alegători știu cine candidează pentru funcția de deputat în colegiul de care aparțin și puțin peste o treime știu cine sunt candidații pentru Senat, arată cel mai recent sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES. De asemenea, există un număr mare de cetățeni indeciși cu privire la votul pe care îl vor acorda în 9 decembrie.
Romania TV
28 nov. 2012, 08:14
Sondaj IRES: Românii nu-şi cunosc candidaţii. Care este numărul INDECIŞILOR şi câţi nu merg la vot

Întrebați dacă intenționează să voteze cu același candidat pentru funcția de deputat la acest scrutin al alegerilor parlamentare, 28% au răspuns afirmativ, 18% au spus că și-au schimbat opțiunea de vot, 11% au arătat că acea persoană nu mai candidează, iar 16% au precizat că nu vor merge la vot sau nu au mers la vot în 2008. În același timp 25% declară că nu știu cum vor proceda.

În cazul aceleiași întrebări, dar privind votul pentru funcția de senator, 25% răspund afirmativ, 21% și-au schimbat opțiunea de vot, 11% spun că acea persoană nu mai candidează, 15% că nu e cazul (nu vor merge la vot sau nu au mers la vot în 2008), iar 24% nu știu cum vor proceda.

43% dintre persoanele intervievate spun în acest moment că știu care sunt candidații pentru funcția de deputat în colegiul de care aparțin, iar 38% dau același răspuns când sunt întrebați despre candidații pentru funcția de senator.

Principalele aspecte de care țin cont alegătorii cel mai mult atunci când își formulează o decizie privind candidatul pe care îl vor vota pentru funcția de deputat sau senator sunt: corectitudinea/cinstea sa (19%), partidul din care acesta face parte (10%), activitatea anterioară (8%) și promisiunile pe care acesta le face (7%).

Atunci când li se propune o listă de aspecte de care se ține cont atunci când se ia o decizie de vot, cel de care respondenții țin cont în cea mai mare proporție, în mare sau foarte mare măsură, este profesia candidatului (63%), aceasta fiind urmată de prestanța acestuia în campania electorală (62%), de partidul de care aparține (60%) și de programul electoral al candidatului (56%).

Intervievații consideră că cel cu care vor vota la alegerile parlamentare din acest an trebuie să întrunească anumite caracteristici în mare sau foarte măsură: 96% – candidatul trebuie să fie sincer, comunicativ și serios; 95% – trebuie să fie un bun profesionist; 93% – să fie un bun gospodar; peste 85% – diplomat, cu experiență, convingător sau popular.

Din totalul respondenților, 37% spun că știu sigur cu cine vor vota, 19% spun că au o idee, dar nu este definitivă, iar 39% spun că încă sunt nehotărâți. Doar 5% spun că sigur nu vor merge la vot.

Întrebați dacă există șanse să își schimbe opțiunea de vot pe parcursul campaniei electorale, 44% dintre intervievați răspund cu un ferm „Sigur NU îmi voi schimba opțiunea de vot”, în timp ce 33% spun că există șanse mici ca acest lucru să se întâmple, iar 19% spun că sunt șanse mari să își schimbe opinia până în data de 9 decembrie.

Până în momentul realizării studiului spun că au urmărit campania electorală a candidaților din colegiul lor 48% dintre cei intervievați, în timp ce 51% spun că nu au urmărit-o.

Ancheta a avut loc în perioada 21-22 noiembrie 2012, pe un eşantion de 1.397 indivizi de 18 ani și peste. Eroarea maximă tolerată a sondajului este de ± 2,67%este jumătate dintre români nu au urmărit, până în acest moment, campania electorală a candidaților din colegiul lor.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Un bărbat din Kerala, blocat timp de 42 de ore într-un lift de spital fără mâncare sau apă
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'