Întrebați dacă intenționează să voteze cu același candidat pentru funcția de deputat la acest scrutin al alegerilor parlamentare, 28% au răspuns afirmativ, 18% au spus că și-au schimbat opțiunea de vot, 11% au arătat că acea persoană nu mai candidează, iar 16% au precizat că nu vor merge la vot sau nu au mers la vot în 2008. În același timp 25% declară că nu știu cum vor proceda.
În cazul aceleiași întrebări, dar privind votul pentru funcția de senator, 25% răspund afirmativ, 21% și-au schimbat opțiunea de vot, 11% spun că acea persoană nu mai candidează, 15% că nu e cazul (nu vor merge la vot sau nu au mers la vot în 2008), iar 24% nu știu cum vor proceda.
43% dintre persoanele intervievate spun în acest moment că știu care sunt candidații pentru funcția de deputat în colegiul de care aparțin, iar 38% dau același răspuns când sunt întrebați despre candidații pentru funcția de senator.
Principalele aspecte de care țin cont alegătorii cel mai mult atunci când își formulează o decizie privind candidatul pe care îl vor vota pentru funcția de deputat sau senator sunt: corectitudinea/cinstea sa (19%), partidul din care acesta face parte (10%), activitatea anterioară (8%) și promisiunile pe care acesta le face (7%).
Atunci când li se propune o listă de aspecte de care se ține cont atunci când se ia o decizie de vot, cel de care respondenții țin cont în cea mai mare proporție, în mare sau foarte mare măsură, este profesia candidatului (63%), aceasta fiind urmată de prestanța acestuia în campania electorală (62%), de partidul de care aparține (60%) și de programul electoral al candidatului (56%).
Intervievații consideră că cel cu care vor vota la alegerile parlamentare din acest an trebuie să întrunească anumite caracteristici în mare sau foarte măsură: 96% – candidatul trebuie să fie sincer, comunicativ și serios; 95% – trebuie să fie un bun profesionist; 93% – să fie un bun gospodar; peste 85% – diplomat, cu experiență, convingător sau popular.
Din totalul respondenților, 37% spun că știu sigur cu cine vor vota, 19% spun că au o idee, dar nu este definitivă, iar 39% spun că încă sunt nehotărâți. Doar 5% spun că sigur nu vor merge la vot.
Întrebați dacă există șanse să își schimbe opțiunea de vot pe parcursul campaniei electorale, 44% dintre intervievați răspund cu un ferm „Sigur NU îmi voi schimba opțiunea de vot”, în timp ce 33% spun că există șanse mici ca acest lucru să se întâmple, iar 19% spun că sunt șanse mari să își schimbe opinia până în data de 9 decembrie.
Până în momentul realizării studiului spun că au urmărit campania electorală a candidaților din colegiul lor 48% dintre cei intervievați, în timp ce 51% spun că nu au urmărit-o.
Ancheta a avut loc în perioada 21-22 noiembrie 2012, pe un eşantion de 1.397 indivizi de 18 ani și peste. Eroarea maximă tolerată a sondajului este de ± 2,67%este jumătate dintre români nu au urmărit, până în acest moment, campania electorală a candidaților din colegiul lor.